Nujna sanacija Kavčnikove domačije

Kavčnikova domačija v Zavodnju nad Šoštanjem je najjužnejša ohranjena alpska dimnica, katere osrednji in najstarejši del je nastal že v 17. stoletju.

Kot vsak muzej ljudske arhitekture na prostem zahteva stalno preventivno in kurativno konservatorsko – restavratorsko pozornost.

Med rednim pregledom Kavčnikove domačije so leta 2020 opazili preperelost dela lesenega poda in sten v t. im. beli hiši, bivalnem delu domačije. Večjo zaskrbljenost je povzročila navpična razpoka v severovzhodnem vogalu sobe, skozi katero je bilo mogoče zaznati zunanjo svetlobo. Po ugotovitvi, da so okenske police rahlo nagnjene, je postalo jasno, da soba nekoliko visi ter da je težava v pogrezanju temeljev oz. njihovi odsotnosti, saj jih pod delom hiše ni bilo.

Hiša dobi nove temelje

Marca in aprila leta 2022 je pod nadzorom Božene Hostnik, odgovorne konservatorke celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, stekla nujna sanacija Kavčnikove domačije, ki jo je opravilo obrtno gradbeno podjetje Remont, restavratorska dela v notranjosti pa je opravila konservatorsko-restavratorska služba Muzeja Velenje s pomočjo oskrbnikov Muzeja Velenje.
Obnova domačije se je začela z utrjevanjem dovoza in pripravo gradbišča, sledila je demontaža in selitev stare preše in kamnitega podesta, vezanje in podlaganje podporne armature za lažji izkop temeljev ter približno 5-centimetrski dvig povešenega vogala hiše. S stroji in deloma ročno je bil opravljen izkop za nove, betonske temelje, ki so delno tudi nadomestili prstena tla pod podnicami v beli hiši in dimnici. Med vezanjem in dviganjem vogala hiše so na notranjih zidovih bele hiše nastale znatne razpoke, ki so bile sanirane z grobim betonskim ometom. Sledila sta izkop in ureditev drenaže, remontaža kamnitega podesta za prešo, ročno fugiranje celotne kamnite fasade hiše in povrnitev okolice v prvotno stanje.

Urejevanje notranjosti

Sočasno s sanacijskimi deli so potekali restavratorski posegi v notranjosti. Zamenjan je bil del lesenih podnic, ki jih je bilo treba ustrezno obarvati, da se vizualno ujemajo z originalnim podom. Sledilo je razpraševanje, utrjevanje in kitanje manjših razpok sten z mešanico mivke in akrilne emulzije. Te in prej omenjene betonske plombe so bile nato prekrite z apnenim beležem, cokl pa z apnenim beležem obarvan v sivo moder odtenek.

Leta 2023 je podjetje Pečarstvo Avbelj saniralo še krušno peč, ki se nahaja v dimnici in beli hiši Kavčnikove domačije. V peči so bile skozi kurišče vidne razpoke, pečnice so se krušile, skozi razpoke je uhajal dim, notranjost peči pa se je začela sesedati. Sanacija je potekala s polnjenjem fug, vezenjem pečnic z bakrenimi žicami, ometom s šamotno malto, s polnjenjem in oblaganjem opečnih tlakovcev, z menjavo poškodovanih delov dna peči, zunanjimi popravki na pečnicah na peči in zaščitnim premazom po vrhu peči s stekleno vodo. Po sanaciji je v peči ponovno možno varno zakuriti.