Z dejavnostjo bogatijo sebe in okolje

Šmartno ob Paki, 17. maja – Od 17. maja do 16. junija potekajo v državi pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) Tedni ljubiteljske kulture.

V ospredju dogajanja na tem področju je tokrat pomen sodelovanja med generacijami, zato je kratko sporočilo tednov: Medgeneracijsko ustvarjalni. V spletu dogajanj sodelujejo tudi društva, skupine in sekcije, ki delujejo pod okriljem velenjske območne izpostave sklada. Svojo dejavnost in umetniške stvaritve na različnih področjih kulturnega ljubiteljskega snovanja bodo predstavile na 18 prireditvah (zadnja je na programu 18. junija). Otvoritvena in hkrati osrednja je bila slovesnost minuli petek v dvorani kulturnega doma Šmartno ob Paki. Podelili so priznanja Sveta in jubilejna priznanja prizadevnim kulturnim ustvarjalcem na območju občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki. Slovesnost so popestrili moderator Jože Krajnc, družina Jelen, ljudski pevci iz Šentilja, ter člani odrasle skupine Gledališča pod kozolcem z odlomkom z nedavne premiere igre Obiski.

Priznanja sta podelili predsednica Sveta velenjske območne izpostave sklada Neva Trampuš ter vodja izpostave Nina Mavec Krenker. Priznanje Sveta so prejeli Klavdija Janežič, Julijana Modrijan in Andrej Volk; jubilejna priznanja pa Zvonko Fijavž, Marko Jevšenak, Marija Kemec, Katja Rizmal Vovk in Ljudski pevci Prijatelji Kulturnega društva Šmartno ob Paki.

Zbrane v dvorani je naprej nagovoril gostitelj – župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar. Po njegovih besedah je kultura širok pojem, spremlja pa nas na vsakem koraku, od rojstva do smrti. »Ljubiteljska kultura je polje, brez katerega si življenja v naši lokalni skupnosti ne moremo zamisliti, zato to dejavnost podpiramo, kot najbolje vemo in znamo. Veseli dejstvo, da kulturni ustvarjalci s svojim delom bogatite sebe in s tem tudi okolje, v katerem živite in ustvarjate. Naj tako tudi ostane,« je menil Kopušar.

Podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević pa je poudarila, da se v kulturi ljudje ne delijo na leve in desne, med njimi ni razlik, ne pravih in napačnih strani. »Kultura je vse, kar živimo, dihamo. Iskrene čestitke, ker kulturni ustvarjalci osrečujete vse nas in nam tudi s tem kažete pravo pot.«

Trudijo se privabiti mlade

Nina Mavec Krenker nam je ob tej priložnosti med drugim povedala, da je ljubiteljska kultura v Šaleški dolini na visoki ravni. Nekatera društva izstopajo po dejavnosti, druga po tem, da povezujejo ljudi, kar je eden od njihovih ciljev. Poleg druženja je pomembno še veselje do kulturne dejavnosti. V občinah Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki na področju ljubiteljske kulturne prevladujejo pevski zbori, pihalna orkestra, ki sodita v sam vrh v državi na tem področju, sceno dopolnjujejo še gledališča, folklora, likovniki, literati in plesna dejavnost. Žal – je dejala – se v zadnjih letih srečujejo s posledicami korona krize. Dejavnost je v nekaterih društvih namreč povsem ugasnila, druga društva so se v krizi dobro znašla in jo po premoru znova zagnala.

»Tako kot na splošno v ljubiteljski kulturi tudi v našem okolju nekako ne znamo privabiti mladih. Ti so drugačni, kot smo bili mi, se povezujejo na drugačnih ravneh, bolj projektno, in niso stalni člani društev. V območni izpostavi se jih trudimo pritegniti z novimi in zanje zanimivimi programi. Zdi se mi, da smo na področju fotografije, filma in literature kar uspešni. Letos smo znova pripravili javni razpis Mlade besede. Lani je bil namenjen le osnovnošolcem, letos tudi dijakom. Zelo sem vesela, ker je na razpis prispelo kar nekaj njihovih prispevkov.«

Sogovornica je zadovoljna, ker so vsi trije tukajšnji župani naklonjeni ljubiteljski kulturi. Z izkazano podporo dokazujejo zavedanje, da so vlaganja v kulturo vlaganja v skupnost in da se to obrestuje na dolgi rok. Bi si pa želeli več tvornega sodelovanja s srednjimi šolami v okolju. Morda bi na ta način lažje zapolnili vrzel pri »novačenju« srednješolcev in pri ustvarjanju novih programov zanje.