Muzeoforum in odprtje razstave

Bratislavski grad
Muzej Velenje

Gostujoča razstava Kratka zgodovina Bratislavskega gradu

Velenje, 31. maj 2024 –  V ponedeljek, 3. junija, se bo na Velenjskem gradu odvijal Muzeoforum, strokovno srečanje slovenski muzealcev v organizaciji Slovenskega muzejskega društva. V okviru Muzeoforuma bodo odprli tudi gostujočo razstavo Slovaškega narodnega muzeja - Zgodovinskega muzeja z naslovom Kratka zgodovina Bratislavskega gradu.

V ponedeljek, 3. junija, Muzej Velenje v sodelovanju s Slovenskim muzejskim društvom pripravlja Muzeoforum – strokovno srečanje slovenskih muzealcev. Na dogodek, ki bo na Velenjskem gradu potekal od 10. ure dalje, so vabljeni muzealci iz vse Slovenije. Predavali jim bodo sodelavci Zgodovinskega muzeja iz Bratislave, enote Slovaškega narodnega muzeja (SNM – Historické múzeum). Kustosa muzeja Katarína Harmadyová in Juraj Kuharik bosta predstavila delovanje Slovaškega narodnega muzeja in njegove enote Zgodovinskega muzeja ter zgodovino Bratislavskega gradu, muzejska pedagoginja Katarína Bašteková pa bo predstavila njihovo pedagoško dejavnost.  

V okviru dogodka bodo ob 12. uri odprli tudi gostujočo razstavo Zgodovinskega muzeja v Bratislavi z naslovom Kratka zgodovina Bratislavskega gradu. Avtor razstave je Juraj Kuharik, kustos muzeja za področje arheologije. Odprtja razstave se bosta udeležila tudi nj. eks. veleposlanik Slovaške republike Peter Zeleňák ter podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević. Kulturni program bo z ljudskimi melodijami na citrah obogatil Peter Napret, profesor Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje.

Pričujoča gostujoča razstava je rezultat lanskega strokovnega obiska sodelavcev Muzeja Velenje na Slovaškem. V mesecu oktobru 2023 so velenjski muzealci v okviru projekta Erasmus+ mobilnost z naslovom Muzeji in dediščina gradov in graščin obiskali Slovaški narodni muzej in s tem njihovo enoto Zgodovinski muzej na Bratislavskem gradu. Na Bratislavskem gradu so se prav tako udeležili podelitve nagrade Živa za najboljši slovanski muzej in prejeli posebno odličje za vodenje in učinkovitost ekipe.

Na razstavi bo predstavljena zgodovina Bratislavskega gradu, najpomembnejšega gradu na Slovaškem. Skupaj s sodelavci muzeja v Bratislavi in sodelavci Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so v okviru razstave pripravili tudi izobraževalni kotiček, kjer bodo lahko otroci spoznali zanimivosti o slovaški preteklosti in kulturi in jo primerjali s slovensko. Razstava bo na ogled vse do začetka avgusta.