Naj osebnost oktobra: izberite med tremi izjemnimi posamezniki
Tudi tokrat iščemo ljudi, ki s svojim delom, znanjem in srčnostjo ustvarjajo boljšo skupnost. Prostovoljci, ustvarjalci, športniki in tisti, ki vsak dan naredijo nekaj dobrega – vsi soustvarjajo zgodbe, ki navdihujejo. Znova vas vabimo, da izberete Naj osebnost meseca- oktobra. Zmagovalec se bo uvrstil v izbor za Naj osebnost leta 2025.
Pokrovitelj izbora je Kmetijska zadruga Šaleška dolina.
Franc Šteharnik – varuh tradicije in kulturne dediščine Gaberk
Franc Šteharnik že desetletja ustvarja kulturni utrip Gaberk. Po prihodu v kraj leta 1964 se je vključil v kulturno dejavnost, leta 1993 pa so ustanovili Kulturnico Gaberke, danes kulturno-turistično društvo. Od leta 2001 ga vodi z izjemno predanostjo.
Pod njegovim vodstvom so izpeljali številne projekte – od znamenitih kravjih dirk do Linhartovega srečanja, citrarskih večerov in srečanj starodobnih smučarjev. Za svoje delo je prejel občinsko priznanje Občine Šoštanj.
Kultura je zanj način življenja: »Niti ene ure prostovoljstva mi ni žal,« pravi. Ko ne ustvarja v društvu, uživa z ženo, v naravi in domači delavnici.
Arpad Šalamon – umetnik, ki znanje predaja mladim
Ustvarjalec in izdelovalec didaktičnih igrač Arpad Šalamon je človek natančnosti, potrpežljivosti in vztrajnosti. Umetnost je vpeta v njegovo družino – njegov oče je bil likovni umetnik, sam pa je študiral oblikovanje in fotografijo.
V Galeriji Velenje ustvarja, sodeluje z umetniki in svoje znanje prenaša na mlade, predvsem na Pikinem festivalu. Otrokom pokaže, da se izdelek rodi iz načrtovanja, risanja in ročnega dela, ne iz enega klika.
Verjame v pogovor, ustvarjalnost in moč osebnega stika: »Kadar delaš s srcem, je vse lahko umetnost – tudi kuhanje.«
Boštjan Volk – mladi chef, ki združuje tradicijo, trajnost in dobrodelnost
27-letni chef iz Plešivca je sinonim za sodobno kulinariko, prepleteno s tradicijo in spoštovanjem narave. Odraščal je v gostinski družini, kuharsko znanje pa pilil na šolah v Velenju in Mariboru.
Leta 2023 je postal European Young Chef z jedjo Honey Hug, poklonom čebelam. Leta 2024 je zmagal tudi na natečaju Food Film Menu. Je član slovenske kuharske reprezentance, sodeluje v MasterChefu in svoje znanje predaja mlajšim.
V oktobru je organiziral dobrodelno peko pic ter družini iz domačega kraja, ki je v požaru izgubila gospodarsko poslopje, podaril več kot štiri tisoč evrov.