Pošta Slovenije z znamkami slovenskih ilustratorjev

Nove poštne znamke
Pošta Slovenije

Maribor, 31. maja - Pošta Slovenije je danes v tretjem sklopu priložnostnih znamk za zbiratelje izdala serijo petih znamk na temo dela slovenskih ilustratorjev, izšli pa sta tudi letošnji slovenski znamki iz serije Europa, tokrat je skupna tema podvodna favna in flora.

V seriji Dela slovenskih ilustratorjev so predstavljeni znani slovenski ilustratorji Jelka Reichman, Marlenka Stupica, Karla Zelenka, Zvonko Čoh in Kostja Gatnik. Vsaka znamka je izšla v mali poli s po desetimi znamkami. Pred dvema letoma preminula Marlenka Stupica je bila avtorica pravljičnih podob, ilustrirala je številne znamenite pravljice. Istega leta je umrl tudi Kostja Gatnik, samosvoj ustvarjalec - slikar, risar, stripar, ilustrator, fotograf in grafični oblikovalec. Tudi Jelka Reichman je pustila velik pečat, vse življenje ustvarjala za otroke, so zapisali na Pošti Slovenije. Zvonko Čoh medtem velja za izvirnega in slogovno hitro prepoznavnega slovenskega ilustratorja, Karel Zelenko pa se ob svojih ilustracijah odlikuje tudi kot oblikovalec keramičnega nakita.

V sklopu serije znamk Europa je slovenska pošta letos izdala znamki, ki prikazujeta velikega leščurja in ovratniškega plavača. Pri prvem gre za sredozemskega endemita in največjo školjko Sredozemskega morja, saj lahko zraste tudi preko enega metra. Zaradi ogroženosti je zaščiten in je uvrščen med kritično ogrožene vrste. Ovratniški plavač pa je vrsta hrošča iz družine kozakov, ki doseže velikost od 14 do 16 milimetrov. Razširjen je po velikem delu Evrope, vendar je praviloma redek, populacije pa so med seboj precej ločene. Tudi v Sloveniji ga je težko najti. Peščica do sedaj zbranih podatkov o njegovem pojavljanju je omejena na severovzhodni del države, novejši so iz porečja Mure.

Omenjeni znamki sta izšli v mali poli s po osmimi znamkami in vinjeto, sicer pa je tudi letos odprto tekmovanje za najlepšo znamko iz te serije. Vse do 9. septembra je zanju mogoče glasovati na spletni strani www.europastamps.eu/europa2024.