V kastroli Cecilije Lempl

Stepi 22,5 dkg sladkorja z 8 rumenjaki, nato dodaj 5,3 dkg moke, 22,5 dkg naribane čokolade in sneg 8 beljakov.

Kulinarična dediščina – prava zakladnica zgodb iz preteklosti. Je dragoceno družinsko izročilo, ki gre iz roda v rod, po drugi strani pa nam pripoveduje o vsakdanjem življenju nekega časa in prostora – od materialne kulture in gospodarskega napredka do družbeno kulturnih značilnosti. Posebno mesto na tem področju zavzemajo kuharske knjige ali kuharice. Tiskane, rokopisne, danes tudi spletne.
V Muzeju Velenje ob zbirki starih tiskanih kuharskih knjig nastaja tudi zanimiva zbirka rokopisnih kuharskih zvezkov, ki so jih napisale pridne roke šaleških gospodinj – kuharic, ki so vanje beležile družinske recepte ali tiste, ki so jih spoznale, recimo, na kuharskih tečajih, ki so se odvijali v Šaleški dolini.
Med njimi zavzema posebno mesto kot najstarejši primerek kuharski zvezek Cecilije Lempl, dekanove kuharice v Škalah, ki je tam delovala na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Rojena je bila na Konovem leta 1875. V muzeju smo veseli, da je s pomočjo pridnih rok dijakinj in njihove mentorice prof. Alenke Šalej z velenjske gimnazije rokopisni zvezek, ki je sicer v precej slabem stanju, dobil sodobno obliko. V okviru sodelovanja, ki je nastalo leta 2021 za projekt Dnevi evropske kulturne dediščine, je ekipa velenjske gimnazije zvezek prepisala in tudi analizirala z jezikovnega in etnološkega vidika, pripravili smo tudi degustacijski dogodek, na katerem je več kot sto let stare recepte preizkusila znana kuharica iz Florjana Jožica Kvas.

Zapisana dišeča zgodba

Prepisovanje zvezka in njegovo raziskovanje se je vsem vpletenim zdelo vredno nadaljevanja – tako smo leta 2022 pripravili občasno razstavo z naslovom Pokukajmo v stare kuharske knjige. Letos pa je zvezek Cecilije Lempl izšel tudi v obliki publikacije kot nekakšen zaključek našega projekta ali vsaj malo daljši postanek v tej zanimivi in dišeči zgodbi.
V knjigi z naslovom V kastroli Cecilije Lempl smo poskusili združiti marsikaj. Objavljamo izbor receptov iz zvezka v originalni in posodobljeni obliki ter njihovo strokovno etnološko ter jezikovno analizo. Za raziskovanje in preizkušanje receptov bo v pomoč tudi slovarček izrazov. Oris okolja in osebnosti avtorice zvezka bo služil kot odličen kontekst časa in prostora nastanka le-tega.
Predstavitev gradiva kuharskih knjig in zvezkov ter predmetov, ki odslikavajo kuharsko dediščino in ki jih hranimo v Muzeju Velenje, pa naj vam bo kot povabilo za kakšen obisk več v muzeju. Predvsem pa avtorji projekta upamo, da smo naredili vsaj en majhen korak k raziskovanju tega izjemno zanimivega, dragocenega in povezujočega področja naše skupne dediščine in spodbudimo tudi vas, dragi bralci, da pokukate v preteklost svoje domače kuhinje. Za začetek pa en Cecilijin predlog za sladico – odlična je!

Sočna čokoladna torta

Model namaži in potrosi z moko ter peci 1 uro.