Ljudje se od pravdavnine ozirajo v nebo

Opazujemo lahko, kako si podajata roke dan in noč.

V noči brez oblakov se lahko zazremo navzgor in se potopimo v temno nebo, posuto z različno velikimi zvezdami. Redko, a včasih lahko opazujemo, kako sredi belega dne nastane tema. Še nekaj minut pred tem je sijalo toplo sonce, svet pa je kar naenkrat prekrila tema. Podobno, sredi jasnega nočnega neba, začne nekaj »požirati« luno. V obeh primerih gre za mrk.

Kaj je mrk

Mrk je pojav, ki se vedno zgodi na mlaj (sončev mrk) ali na ščip (lunin mrk). Ko gre, npr., za lunin mrk, sta sonce in luna postavljena v opozicijo. To je v bistvu ščip ali polna luna, pomeni pa, da sta sonce in luna točno nasproti in v točno nasprotnih znamenjih, vmes pa se – v navidezno isti liniji – znajde tudi Zemlja. V tem primeru gre za lunin mrk; Zemlja namreč meče senco na luno in zato ta ni več obsijana s soncem. Ko gre za sončev mrk, pa se luna znajde med Zemljo in soncem in ga zato prekrije.
Ko gre torej za mlaj ali ščip (konjunkcijo ali opozicijo lune in sonca), se postavita v vrsto dva planeta oz. dve nebesni telesi, ko pa gre za mrk, pa se morajo prekriti trije – kar je seveda zato redkejši pojav.

To so kritični dnevi

Mrki že od nekdaj napovedujejo naravne katastrofe, nepredvidene dogodke, neverjetna naključja, velike nesreče in nesreče v zelo nenavadnih okoliščinah, požare, poplave, potrese, nemire, pretepe, posilstva, škandale, umore ipd. in to zagotovo ni ugodno obdobje za pomembne projekte in dejavnosti. Čeprav večine mrkov pri nas ne moremo videti, je njihov vpliv zelo močan in gotovo (bo)ste to tudi sami opazili.

Mrki so vzbujali strah in trepet

V preteklosti so se ljudje tega obdobja zelo bali, saj so povezovali obdobja mrka s tem, da so pretirano grešili in so s tem razjezili bogove, ki jim bodo vzeli letino ali poslali vrsto nevšečnosti v njihovo življenje. Do določene mere so imeli prav. Mrki so tista močna sila, ki v naš svet pošljejo ogromno energijo. Le-ta pa je lahko razdiralna in uničujoča ali prijetna, polna priložnosti.

Ne zadajajte si pomembnih nalog

To je intenzivno in napeto obdobje, ko se lahko stvari v trenutku zasukajo in spremenijo in se nam zazdi, da izgubljamo tla pod nogami. Zato je bolje, če je to seveda mogoče, da težje in pomembnejše naloge in projekte prestavimo na (vsaj) teden dni pred in tri dni po mrku, ko sta Luna in Sonce spet v normalnem ritmu. V času mrka je namreč dogajanje tako intenzivno, da nam lahko vse niti uidejo iz rok in ne moremo več kontrolirati svojih dejanj in poteka dogodkov.

Znani dogodki

Usodni dogodki, ki so se zgodili v času mrkov: potop Titanika aprila 1912, jedrska nesreča v Černobilu aprila 1986, osamosvojitev Slovenije junija 1991, smrt matere Terezije in princese Diane poleti 1997, četverni umor v Tekačevem v Sloveniji, smrt Johna Kennedyja ml. poleti 1999, potres v Turčiji in Grčiji 1999, potop ruske podmornice Kursk in smrt Ene Begović poleti 2000, potres in zemeljski plaz v San Salvadorju januarja 2001 …

V ponedeljek je bil sončev mrk v Ameriki

Prvi letošnji popolni sončev mrk – ta ponedeljek, 8. aprila – je bil viden čez vso Severno in Srednjo Ameriko, na JV obali Severne Amerike, vse do Mehike je šla njegova linija. Ker gre za močan mrk s Kironom v sebi, se lahko močno dotakne množice ljudi, prinaša upornost, preboj, premočno uporabo agresije in težave na tem področju. To je bil pomemben mrk. Najmočneje je dosegel Severno Ameriko, hkrati pa človeštvu prinašal zavest, da smo malo zašli, sploh ko gre za zdravje, da je treba poiskati nove modele zdravljenja in življenja. Zasebno se nas je dotaknil toliko, kot je povezan z našo rojstno karto.

11. avgust 1999

11. avgusta 1999 smo tudi v Sloveniji lahko opazovali popolni sončev mrk. Popolnost se zgodi le na ozkem predelu preko Zemljine površine, delnost pa se razširja čez več tisoč kilometrov. Pot lunine sence se je začela v Atlantskem oceanu, pred poldnevom pa je že šla preko juga Združenega kraljestva, severa Francije, Belgije, Luksemburga, južne Nemčije, Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in severne Jugoslavije (Vojvodina). Maksimum mrka je bil ob 11:03 v Romuniji, svojo pot je senca nadaljevala preko Bolgarije, Črnega morja, Turčije, severovzhoda Sirije, severa Iraka, Irana, južnega Pakistana in Srikakulama v Indiji, zaključila pa je v Bengalskem zalivu.
To je bil prvi mrk, viden iz Evrope od 22. julija 1990 in prvi mrk v Združenem kraljestvu, viden od 29. junija 1927.
Zaradi visokih gostot prebivalstva na poti sence, je bil to eden izmed najbolj gledanih mrkov v človeški zgodovini; nekatera območja na poti popolnosti (večinoma Zahodna Evropa) so imela slabši pogled zaradi slabega vremena. Nekatere organizacije so postavile prikaze poti sence, kjer so lahko ljudje opazovali, kako lahko senca drvi proti njim. Na mednarodnih TV postajah je bil občasen prikaz napredovanja sence. Lunino senco so opazovali tudi iz ruske vesoljske postaje Mir; posnetek so v živo predvajali na televiziji.
Številni Slovenci in drugi ljudje so se takrat zgrinjali v skrajni severovzhod naše države, kjer je bilo moč spremljati ta pojav. Po nekaterih podatkih se je takrat na Goričko odpravilo preko 100 tisoč ljudi, da bi prisostvovali temu redkemu pojavu, ki bo pri nas ponovno viden šele 3. septembra 2081.