Čebula in njene koristi

n/a
n/a

Ena najstarejših zelenjav

Čebula je ena najstarejših zelenjav, ki jih pozna človek in jih lahko najdemo v veliko receptih in pripravkih vseh kultur na svetu. Dandanes čebulo lahko najdemo v sveži, zmrznjeni, konzervirani, v kisu ali dehidrirani obliki. Je sestavina skoraj vsake jedi, kjer se praži ali kuha, v svežih solatah, predvsem v tistih, kjer se izlužuje veliko soka, in kot pikantno prilogo ali omako. Čebulo rdeče, rumene in bele barve ter različnih oblik vzgajamo iz semena ali čebulčka.

Mlada čebula za dober vid

Mlada čebula vsebuje veliko vitaminov C in K, ki sta nujno potrebna za normalen razvoj kosti. Vitamin C pripomore k boljši sintezi kolagena, zaradi česa so kosti bolj čvrste. Vitamin K pa je odgovoren za zadostno gostoto kosti. Poleg vitamina C in K mlada čebula vsebuje tudi vitamin A, ki je potreben za normalen vid in zdravje oči. Zmanjšuje obolevnost za rakom na debelem črevesju, saj vsebuje veliko sulfidov.

Znižuje raven holesterola in čisti kri

Čebula ima izredno malo kalorij, veliko pa ogljikovih hidratov, maščob in eteričnega olja. Značilen okus in vonj dajejo čebuli različni sulfidi. V rdeči čebuli je še vrsta antocianskih barvil, ki delujejo kot antioksidanti, uporabna pa so tudi kot naravna barvila. Čebula pospešuje tek, zmanjšuje količino sladkorja v krvi, z njo lahko zmanjšamo bolečine in srbečico ob pikih žuželk, pri ozeblinah in oteklinah. Čebulo lahko tudi popečemo in pri prehladnih obolenjih uporabimo kot obkladek. Najpomembnejša pa je v našem življenju, ker znižuje raven holesterola, razmaščuje in čisti kri, preprečuje poapnitev žil in omogoča hitrejši pretok krvi po telesu. Čebulnih listov ne zavržemo, saj lahko iz njih in poškodovanih čebul naredimo pripravke, ki so koristni za druge rastline.

Močan antioksidant in afrodiziak

Čebula krepi številne sisteme v telesu. Koristi imunskemu in krvožilnemu sistemu, dihalom, prebavilom, izboljšuje videz kože. Je močan antioksidant, pa tudi afrodiziak. Koristi tako preventivno kot kurativno. Z njo si lahko uspešno pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah. Z njeno pomočjo zdravimo prehlade in gripo. Blagodejno vpliva na prebavo, želodčno sluznico, črevesje. Krepi imunski sistem. Preprečuje krvne strdke in koristi srcu. Spodbuja tvorbo hormonov. Lajša revmatične bolečine. Niža raven holesterola, pomaga pri sladkorni bolezni. Je tudi diuretik. Novejše raziskave pa potrjujejo, da redno uživanje čebule deluje preventivno proti raku na prebavilih.

Deluje kot naravni antibiotik

Čebula vsebuje številne minerale, vitamine, polifenole, cink, magnezij, selen, žveplove spojine in acetilsalicilno kislino (ki je glavna sestavina aspirina). Je tudi odličen naravni antibiotik, tako kot česen. Še posebej pomaga pri vnetem grlu in prehladih. Zelo preprost, a res učinkovit nasvet za zdravljenje prehlada in kašlja s katarjem je, da čebulo prerežemo na pol ali na četrtine in jo na krožničku položimo v bližino postelje, čim bliže vzglavju. Čebulni hlapi bodo čez noč očistili pljuča in olajšali težave. Ta recept lahko brez skrbi uporabimo pri otrocih in tudi dojenčkih.

Uporabljajmo jo za lepo polt

Že od nekdaj so ljudje v lepotne namene uporabili, kar jim je bilo pri roki – tudi čebulo. Za lepo polt boste največ naredili z rednim uživanjem čebule v vsakodnevni prehrani. Kožo bo očistila od znotraj, mozolji, izpuščaji in ekcemi bodo izginili. Zadah po uživanju sveže čebule pa odpravite z žvečenjem lističa mete ali z mentolovim bombončkom.

Z olupki nad krčne žile

Čebulni olupki so nepogrešljivi pri kožnih boleznih. Že od nekdaj so jih uporabljali za odstranjevanje bradavic, koristni so tudi pri dermatitisu, oteklinah in krčnih žilah. Zato naj nikar ne romajo v smeti, temveč jih koristno uporabite.
Da bi iz čebule dobili kar največ koristnih snovi, čebulo v lonec položite celo, z olupki vred. Tako boste hrano obogatili s kvercetinom in drugimi spojinami, ki jih sredica čebule ne vsebuje veliko. Olupke lahko tudi shranite v vrečko in jih nato uporabite skupaj s preostalo zelenjavo pri pripravi juh, omak ali obar. Obrok boste tako obogatili s čudovito zlato barvo, antioksidanti in vitamini.

Zakaj jočemo, ko jo režemo?

Ko režemo čebulo, ta izloča encime, ki dražijo našo sluznico. Molekule encimov se namreč ob stiku z zrakom spremenijo v plin, ta pa potem prijadra do naše očesne sluznice. Tam se ob stiku z vodo ponovno transformira, tokrat v žvepleno kislino, ki začne našo sluznico dražiti, zaradi česar nas pečejo oči, kar izzove solzenje. Eden izmed trikov, kako se temu izogniti, je, da jo pred rezanjem na hitro zamrznete. Če čebulo za približno 15 minut postavite v zamrzovalnik, bo namreč zamrznila ravno toliko, da med rezanjem ne bo prišlo do izpusta omenjenih molekul. Zaradi istega razloga nas čebula ne draži, če jo režemo pod vodo.
Mnoge pri uživanju čebule najbolj moti njen značilen vonj. Toda na poti do zdravja je to še najmanj pomembno, kajne?