April - veliki traven

n/a

April mora biti muhast

Po stoletnem koledarju iz leta 1900 je april mesec, ki mora biti »muhast« in dovolj deževen: »Dež v aprilu je res božji dar iz nebes«, a hkrati ne sme biti preveč mrzel:
Če je travna presuho, nam ni ljubo.
Če pa večkrat dež rosi, v srcu to nas veseli.
Hkrati »ko se drevje beli (ko je v cvetju), se beli (izpostavi na sonce) tudi platno«; tudi staremu platnu menda lahko aprila madeže odvzameš, če ga izpostavljaš ven tako kakor novo platno. Tu bi bil morda čas, da ponovimo, da so od januarja dalje predli, konec marca in še ves april pa so od nekdaj tkali; dolgo časa pri vsaki hiši, od 19. stoletja dalje pa seveda samo še v tistih hišah, kjer so statve obdržali in je tkanje ostala nekaka hišna obrt. »Marca tkavec že mora hiteti, da vse dovrši, ko sneg skopni« – ko se začne pravo vreme za beljenje novega in starega platna.
Marsikje so predli vse do 19. marca, potem pa je bil že čas dobiti potujoče tkalce tudi na dom – v »štero«, in tudi tako tkanje je večinoma trajalo še daleč v april. Pred stoletji je bilo drugače, saj so tkale le ženske, kasneje ko je tkanje postala obrtna dejavnost, pa se je polastijo predvsem moški. Kot zanimivost povejmo tudi, da se je cela vrsta obrti razvijala podobno in od srednjega veka dalje mnoge obrti postanejo neke vrste moška specializacija tisti trenutek, ko postanejo donosna obrt.
Sicer pa je bilo treba v aprilu posebno skrb posvetiti čebelam. Na vrtu so aprila v začetku 20. stoletja (tudi še stoletna pratika, izdana leta 1969, pravi podobno) sejali grah, zelje, kolerabo, poletno endivijo, zimski ohrovt in rdečo peso. Čas je bil tudi za sejanje špinače, in sicer so svetovali, da jo sejejo kar vsak teden aprila, da je bila potem vedno pri roki. Setev korenja, kolerabe in ovsa ter jare rži in ječmena je bila opravljena (ob primernem vremenu seveda in če se je zemlja dovolj osušila) že v marcu. V aprilu je po stoletnih izkušnjah bil čas za pripravo zemlje in sejanje prosa, koruze in fižola, sicer pa je bilo treba še opleti ozimna žita, korenje in kolerabo, krompir pa ob lepem vremenu prvič okopati, zelje je bilo konec meseca že treba presaditi v zelnike.