Tiršek je Gornji Grad spremenil v Zlati Grad

Še eno veliko »zlato« medaljo je dobil olimpionik Tiršek, ob njem pa so se veselili Janez Melanšek, Andreja Gorjup, Lea Kocevar, Anton Špeh in Ivo Milovanovic (od leve).
Naš čas

Nosilca zlate kolajne Frančka Gorazda Tirška sprejeli v Gornjem Gradu – Njegove uspehe slavita tudi Športna zveza Velenje in Strelsko društvo Mrož

Gornji Grad, 6. septembra – Pozno popoldne je Gornji Grad, rojstni kraj parastrelca, udeleženca paraolimpijade 2024 v Parizu, slavil skupaj s prejemnikom zlate medalje Frančkom Gorazdom Tirškom. Že dan prej, ko je Franček, tudi član SD Mrož Velenje, prispel domov, je prišlo do spontanega sprejema in druženja številnih domačinov z olimpijskim rekorderjem in prvakom v streljanju s puško. V petek je gornjegrajski župan Anton Špeh v sodelovanju z družino Tiršek ter nekaterimi društvi povabil na uradno srečanje in krajšo slovesnost na delu trga pri katedrali.

Vidne krajevne oznake Gornjega Grada na vpadnicah so spremenili  v »Zlati Grad« in s tem počastili izjemnega športnika invalida, ki je Sloveniji in Zadrečki dolini pristreljal že 5 olimpijskih medalj. Štiri je osvojil v disciplini zračna puška stoje. Nani, kot v strelskih krogih kličejo 49-letnika iz Gornjega Grada, je bil drugi tako v Londonu 2012 in Riu 2016 kot tudi v Tokiu pred tremi leti. Četrto medaljo ima v disciplini zračna puška leže (R5) iz Tokia, kjer je bil tretji. Zlata iz Pariza pa je njegov življenjski dosežek, poleg že številnih drugih, tudi na svetovnih prvenstvih, s katerih pa mu manjka le še naslov svetovnega prvaka.

Nani je dokaz, da za voljo ni meja

Franček Gorazd Tiršek, ki je postal invalid v prometni nesreči leta 2003, je partner izjemno simpatične Velenjčanke Lee Kočevar. Ob sprejemu je bila ob njem tudi njegova športna trenerka Andreja Gorjup, ki je vsa nasmejana odgovorila na vprašanje športnega komentatorja Iva Milovanoviča, ki je vodil sprejem v Gornjem Gradu, če se tudi sama počuti kaj »zlata«. Namesto nje je odgovoril kar šampion Tiršek. Povedal je, da itak, saj da je zelo zaslužna za njegove številne najpomembnejše uspehe. Sama je dodala, da je »s športnikom, kot je Nani, zelo lepo sodelovati, da sta dobra naveza ter da je najpomembneje, da je v velikem slogu osvojil zelo želeno zlato odličje ter svetovni rekord!«

Tiršek je že bil že večkrat naj slovenski parašportnik, športnik parastrelec MO Velenje, trikrat Športnik Zgornje Savinjske doline ter kar 7-krat najboljši strelec Lovske zveze.

Nekdanji, pred poškodbo obetavni nogometaš in odličen strelec, je po rehabilitaciji najprej sebi in nato vsem drugim okrog sebe dokazal, da se s trdo voljo, garanjem, odpovedovanjem in veliko željo lahko živi naprej ter celo zmaguje na najpomembnejših streliščih sveta. Čestitke in obetavne besede sta mu namenila Anton Špeh – v imenu Gornjegrajčanov mu je vročil tudi posebno darilo, zlato »kroglo« – in podžupan MO Velenje Janez Melanšek, ki je dejal, da si želijo še naprej po svoje deliti zasluge Frančka Gorazda Tirška, a s poštenim sodelovanjem in podporo, kakršnih je bil vedno deležen v velenjskem strelskem društvu Mrož ter pri Športni zvezi Velenje.