Mladi nogometaši na pripravah na Rogli

NK Rudar U14 in U15
NK Rudar

32 mladih nogometašev NK Rudar selekcij U14 in U15 je novo sezono začelo s pripravami na Rogli. Z njimi so bili trije trenerji: Franci Oblak, Predrag Vasić in Daniel Kuzmanović.

Franci Oblak je povedal, da so priprave pomembne z več vidikov: »Predvsem smo se v tem vročem poletju umaknili na 10 stopinj nižje temperature. Na pripravah poskrbimo za dobro vzdušje v ekipi, da se fantje malo spoznajo med sabo, ko so več dni odsotni od doma, poleg tega imamo tukaj odlične razmere za delo, odlične travnate površine, vrhunsko hrano in zelo dobro nastanitev.«
Mladinske ekipe so, kot pravi Oblak, vhodne ekipe za višje selekcije. »Ekipa U15 bo v letošnji sezoni nastopala v mladinski 2. ligi vzhod. Skupaj s kadeti se bomo borili za prvo mesto, tako da upam, da napredujemo.«

Razmere idealne, finance ne

Sicer pa mladi trenirajo štirikrat na teden, nekateri še tudi individualno, ob vikendih imajo tekme. Kako pa Franci Oblak gleda na položaj nogometa v Velenju? »Vsekakor ni tako, kot je bilo nekoč, ko je bil glavni sponzor Premogovnik Velenje. Tega zdaj trenutno ni v takšni meri, zagotovo pa imamo za treninge ene boljših razmer v državi. Upamo, da se bo finančno stanje v klubu izboljšalo. Načrti celotnega NK Rudar so vsekakor, da pride članska ekipa čimprej nazaj v 1. SNL. Želimo si tudi, da prideta v 1. ligo ekipi U15 in U17. To je cilj letošnje sezone,« sklene Franci Oblak.

Nogometna šola za zdravo otroštvo

Samir Balagić je vodja mladinske šole NK Rudar Velenje in je na Rogli obiskal trenerje, ki so izvajali priprave. Kot je dejal, je pripravljalno obdobje zelo pomembno za tekmovanje v ligaški sezoni. Kdaj naj bi se mladi fantje vključili v nogometno šolo? »Priporočam, da se vključijo čimprej, ker je to priporočljivo za njihovo zdravje ter fizični in osebnostni razvoj,« odgovarja Balagić. Iskreno pove še, da je velikokrat bolj želja staršev, da bi njihov fant igral nogomet, strokovni delavci pa vedo, da se otroci razvijajo iz leta v leto in se ta talent lahko tudi ne pokaže. Zato je pomen nogometne šole tudi v tem, da trenerji mlade vzgajajo in pripomorejo k njihovemu razvoju.
»Mislim, da je predvsem to cilj nogometne šole. V Velenju oz. NK rudar se zelo dobro dela z mladimi in tudi nadalje s članskim nogometom. Malo pa klub peša organizacijsko in tudi po športni plati bi lahko postorili kaj več,« še pove Samir Balagić.