Pri petanki ne smeš gledati na uro

Petanka

Društvo petanke Velenje je bilo sredi julija gostitelj družabnega turnirja Velenje open 2024. 25 ekip iz vse Slovenije se je zbralo na petankarskem igrišču pri Velenjskem gradu, pod zaletiščem smučarske skakalnice. Na prvi pogled nepoznavalca so igralke in igralci balinali. Pa so res?
»Petanka je igra s kroglami, ki je podobna balinanju. Razlika je v tem, da se lahko petanka igra na poljubnem terenu, balinanje pa zahteva določeno igrišče, z asfaltno podlago in finim peskom.

Podlaga petankarskega igrišča je lahko grob ali fin pesek, trava .... Poleg tega so krogle pri petanki manjše in lažje,« pojasni razlike predsednik društva Damjan Lukman.

Igra petanke je zagotovo ena najbolj razširjenih iger na svetu. Igra se s kovinskimi, plastičnimi ali lesenimi kroglami (premera probližno 7 cm) in ima zelo enostavna pravila. Igramo jo lahko praktično vsepovsod, na katerikoli podlagi – v parkih, na sprehajalnih stezah, travi, dvorišču, plaži in podobno. Ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, tako da jo lahko igrajo vsi, tako stari kot mladi, otroci, moški in ženske, celo invalidi. Zelo je primerna za rekreacijo in razvedrilo, v svetu pa je priznana tudi kot atraktivni tekmovalni šport.

Igrata dve ekipi, ena proti drugi, običajno v kombinacijah: trije igralci proti trem igralcem (vsak igralec ima dve krogli), dva igralca proti dvema igralcema (vsak igralec ima tri krogle), en igralec proti enemu igralcu (vsak igralec ima tri krogle) in seveda gre za moške ali ženske ekipe, pri dvojicah in trojkah pa tudi za mešane ekipe.

Zgodovina in Slovenija

Začetki petanke segajo v leto 1907, ko so jo prvič zaigrali v Franciji. Leta 1959 je bilo organizirano prvo svetovno prvenstvo za moške, leta 1988 pa so prvič samostojno na svetovnem prvenstvu zaigrale tudi ženske. V mednarodno petankarsko zvezo (FIP JP) je trenutno vključenih 73 držav z vsega sveta, z več kot 600.000 registriranimi igralci, ki tudi sodelujejo na evropskih in svetovnih prvenstvih v vseh kategorijah – moški, ženske in mladinci.

Petanka

Leta 1999 je bila ustanovljena Zveza društev petanke Slovenije (ZDPS), v letu 2000 pa je Slovenija postala članica mednarodne petankarske zveze. Istega leta so bila organizirana prva državna prvenstva, prvič pa sta na svetovnem prvenstvu nastopili moška in ženska reprezentanca.

Damjan Lukman: »Zadnje svetovno prvenstvo za moške je bilo v Beninu v Afriki, mladinci in članice so bili na Tajskem. To je za našo zvezo še malo nedosegljivo, evropskih prvenstev pa se udeležujejo članske in veteranske ekipe. Evropsko veteransko prvenstvo je vsaki dve leti. Petanka je zanimiva zato, ker lahko vsi, ki imajo licenco, igrajo na najvišjem nivoju; zaenkrat še zato, ker nas je še dokaj malo.«

V ZDPS je 13 klubov in čez leto poteka ligaško tekmovanje, v katerem je 11 ekip. »Poteka po enokrožnem sistemu, torej vsaka igra z vsako samo enkrat. Velenjčani smo se že dvakrat uvrstili na zaključni turnir prvih štirih najboljših ekip in osvojili tretje mesto, kar je velik uspeh. Potem pa imamo še druga tekmovanja, kot so državno prvenstvo, in še tour tekmovanja, na katerih lahko igrajo mešane ekipe ali iz drugih klubov.«

Lepi uspehi velenjskega kluba

Društvo petanke Velenje je bilo ustanovljeno leta 2015. Pred tem so bili člani društva v Vuzenici. Ustanovnih članov je bilo sedem, zdaj šteje klub 35 članov, s tekmovalno licenco jih je 14. Niso vsi iz Velenja in okolice. »Dva sta s Primorske, štirje iz Ljubljane. Pri tem bi izpostavil Ljubljančanko Tatjano Šeruga, ki je osemkratna državna prvakinja posamezno. Lani so bile naše članice državne prvakinje, bili smo državni prvaki v mešanih trojkah, leta 2016 pa smo bili državni prvaki pri veteranih,« našteje največje uspehe društva Damjan Lukman, ki je bil v letu 2023 prvi v veteranski reprezentanci.

Pravi, da v petanki uživa, poleg rekreativnega pomena je glavno druženje. »Pri petanki ne smeš gledati na uro. Trening mimogrede traja dve ali tri ure, na tekmovanjih pa je potrebna tudi psihična vzdržljivost. Tam je za eno igro časovna omejitev, če prideš do finala, je to osem iger in vse skupaj lahko traja tudi osem ur,« pojasni Damjan.