Črna na Koroškem je idealna destinacija za ekstremne športe

Ultra trail

Del dogajanja Koroškega turističnega tedna je tudi ta čas največji športni dogodek na Koroškem, četrti K24 Ultra Trail, ki je po lanskem odpovedovanju zaradi posledic ujme ponovno zaživel z rekordno udeležbo. Na njem je sodelovalo skoraj 900 tekačev iz 25 držav. Ti so se na treh trasah, dolgih 100, 50 in 24 kilometrov, pomerili na teku po okoliških hribih in deloma tudi v rudniškem rovu. V Črni in okolici so tekli tudi v nedeljo, ko so organizirali 41. maraton kralja Matjaža.
Prireditev, zasnovana na temelju koroškega hribovskega izziva K24, je tudi velik organizacijski zalogaj, je poudaril vodja tekmovanja Klemen Pušnik. Pri izvedbi prireditve je sodelovalo okoli 130 prostovoljcev, za tekače pa je bilo na poti dobro oskrbljeno z 12 okrepčevalnicami, zdravstvenimi delavci in gorskimi reševalci.

Izjemna izkušnja za tekmovalce in obiskovalce

»Narava je morda kruta in zahtevna, a hkrati osupljivo lepa. Hribi in gore, ki nas obdajajo, so bili glavni navdih za organizacijo tega dogodka. Naše gibanje se je porodilo iz že uveljavljenega Koroškega hribovskega izziva, ki je bil znan že od leta 2000. Sam po sebi je ta izziv kar klical, da ga nadgradimo v pravo tekmo,« razlaga Pušnik, ki poudari, da so zaradi atraktivnosti dodali posebno znamenitost, ki je drugod ni – tekači na 100-kilometrski trasi tečejo skozi podzemne rudniške rove. Na začetku prečkajo 6 kilometrov rudniških rovov, nato se povzpnejo na Peco, ki s svojimi 2126 metri predstavlja najvišjo točko tekme. Po osvojenem vrhu se pot nadaljuje čez ostale koroške vrhove, kot so Olševa, Raduha, Smrekovec, Uršlja gora, ter se zaključi na vzponu proti Žerjavu. Celotna preizkušnja obsega 100 kilometrov in okoli 5800 višinskih metrov. »Tekma je tako pravi izziv za vse, ki si želijo premagovati svoje meje in uživati v lepoti koroške narave.«

Raznolike trase za različne stopnje pripravljenosti

Poleg 100-kilometrske trase sta bili dobro obiskani tudi 50- in 24-kilometrska razdalja. »Medtem ko 50-kilometrska trasa poteka mimo znamenite Najevske lipe in se pridruži glavni trasi, je bila 24-kilometrska letos najbolj obiskana, saj se je nanjo prijavilo kar 436 tekačev. Ta trasa je še posebej privlačna za začetnike v trail teku, saj omogoča okusiti del izziva K24, vključno s tekom skozi podzemlje Pece,« razlaga vodja tekmovanja.

Dodatne dejavnosti za obiskovalce

Tudi za obiskovalce, ki niso tekli, je bilo v Črni na Koroškem poskrbljeno. Poleg tega, da so lahko raziskovali razgledne točke, kot je startna lokacija Olimpline, so se lahko udeležili organiziranega pohoda Črnjanska košta trail, ki je obiskovalce popeljal po čudovitih poteh do Naravnega parka Bistra, kjer so lokalni prebivalci poskrbeli za kulinarične dobrote.

Priprave in vzdržljivost ključna za uspeh

K24 Ultra Trail je zahtevno tekmovanje, ki od tekmovalcev zahteva izjemno fizično in psihično pripravljenost. »Trasa s 100 kilometri in 5800 višinskimi metri ni preizkušnja, ki bi se je lotili brez temeljitih priprav. Tekmovalci morajo biti dobro podučeni o prehrani, hidraciji in strategijah za premagovanje takšnih naporov. Na poti jih spremljajo številne okrepčevalnice, kjer prostovoljci skrbijo za oskrbo tekačev. V letošnji vročinski preizkušnji je bilo to še posebej pomembno, saj so morali tekači premagati tako dolžino kot zahtevne vremenske razmere.«
Na okrepčevalnih postajah so razdelili še dodatnih 600 kg lubenic, 400 kg pomaranč in veliko izotoničnih napitkov. Kritični so bili odseki od koče na Loki proti Smrekovcu in nato še vzpon na Uršljo goro, kjer je bila izpostavljenost soncu največja. Prostovoljci so skrbeli, da so se tekmovalci osvežili s sadjem, kar jim bo pomagalo prebroditi najtežje trenutke na poti.