Pa jo imamo – prvo zlato medaljo

Andreja Leški
STA

Pariz, 31. julija – Judoistka Andreja Leški se je vpisala med zlate slovenske judoistke, ko je osvojila naslov olimpijske prvakinje in obenem prvo slovensko kolajno na igrah v Parizu. Zlati judoistki, ki ji z ust nasmeh ni izginil od trenutka, ko je sodnik odločil, da je zmagala v finalni borbi z Mehičanko Prisco Alcaraz in je na najvišji stopnički ponosno pela slovensko himno, so zvečer pripravili sprejem v Slovenski hiši. Pričakali so jo njeni najbližji spremljevalci, med drugim starša, ekipa Olimpijskega komiteja Slovenije v Parizu, na čelu s predsednikom Franjem Bobincem, podpredsednikom vlade in ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom ter množica navijačev.

Andreja Leški je v prvem intervjuju po osvojitvi naslova najboljše, dejala, da je čutila, da je to njen dan in da bo zmagala. »Neizmerna želja, predanost in samozaupanje,« je bil po njenem recept za zlato medaljo. Najtežji del torkovega nastopa je bil zanjo preizkus, zlasti s psihološkega vidika, ko se je pomerila s francosko zvezdnico juda, Clarisse Agbegnenou, ko je vsa dvorana glasno navijala zanjo.
»Clarisse je bila favoritinja za zlato. Da mi je uspelo to prestati, je bil brez dvoma zame velik dosežek. Že samo tista borba je bila zmaga dneva.«

Z zlato medaljo v judu se je na olimpijskem prestolu pridružila rojakinjama Urški Žolnir (2012) in Tini Trstenjak (2016), zlato medaljo – prvo na letošnjih igrah – pa je osvojila 100 let po prvi zlati medalji Leona Štuklja, prav tako v Parizu.