Alfred Vodušek je postal veteranski svetovni prvak

Alfred Vodušek (desno) je s Cirilom Kozjekom osvojil zlato kolajno tudi v moških dvojicah.
Naš čas

Svetovno veteransko prvenstvo v namiznem tenisu 2024 Roma WMC – Dve zlati medalji za veterana Voduška

V Rimu je od 6. do 14. julija potekalo svetovno prvenstvo veteransko prvenstvo v namiznem tenisu. Na tekmovanju je bila rekordna udeležba, saj je nastopilo skoraj 6.100 igralcev iz 110 držav. Iz Slovenije je bilo na turnirju 40 igralcev (17 žensk in 23 moških).
Med udeleženci je nastopilo tudi pet članov velenjskega namiznoteniškega kluba Tempo – Klavdija Grobelšek, Petra Majerič, Igor Balažek, Tadej Vodušek in Alfred Vodušek.

V ponedeljek in torek so tekmovanja potekala še v skupinskem delu dvojic (moške, ženske in mešane). Kljub izredni konkurenci in ob številnih organizacijskih zapletih so  tekmovalke in tekmovalci nastopili v nadaljevanju tekmovanja, kjer je mešani par  Klavdija Grobelšek-Tadej Vodušek (kat. 45-49 let) dosegel uvrstitev od 32. do 64. mesta, še boljše pa mešani par Dragica Lapanja-Alfred Vodušek (kat. 65-69 let) z uvrstitvijo od 17. do 32. mesto. Posamično je Tadej s petimi zmagami in dvema porazoma dosegel uvrstitev od 33. do 64. mesta. V njegovi kategoriji 45-49 let je nastopilo preko 500 tekmovalcev.

Svetovni prvak Vodušek

Med slovenskimi predstavniki je za prvo kolajno poskrbel Alfred Vodušek, ki je postal svetovni prvak v kategoriji Consolation posamezno od 70 do 75 let, kamor je bil po uspeli pritožbi naknadno uvrščen w.o. 3:0 proti Nemcu Carlu-Heinzu Klinkmüllerju. Najprej je premagal odličnega danskega predstavnika Finna Ivana Jensena, s 3:0 (9,9,5), nato Finca Tauno Kara,  3:0 (4,7,5). Tako je bila bronasta kolajna že osvojena.

V polfinalni tekmi, polni preobratov, se je srečal s Poljakom Jerzyem Głuchowskijem, ki je premagal nosilca Kitajca Tiekun Dinga. Športna sreča bila na slovenski strani in se je končala z zmago Voduška s 3:2 (-2,3,8,-8,6). V finalni tekmi je s 3:0 (4,8,9) bil premagan še Philip Bowen iz Anglije. Za zlato kolajno je bilo treba osvojiti osem zaporednih zmag!

Vodušek je s Cirilom Kozjekom osvojil zlato kolajno tudi v moških dvojicah Consolation. Nastopilo je 265 parov. Tudi ta medalja je bila priborjena najprej z odločitvijo vodstva, da lahko po številnih napakah oz. napačnih vpisih nasprotnikov dvojica nadaljuje tekmovanje.

Tekma, ki je pomenila osvojitev kolajne, je bila zelo napeta. Najprej Vodušek ni smel igrati z loparjem, ki je bil prej že trikrat pregledan in ocenjen z OK. Zahvala gre odličnemu mednarodnemu sodniku Andreju Potrbinu, ki je že pred tekmo svetoval pripraviti rezervni lopar, ki je test prestal. Po zares živčni tekmi sta Katalonca Luis Larriba Ibanez in Xavier Poyatos Jorda morala priznati poraz. Tekma se je končala z rezultatom 3:1 (6,-7,4,9). V polfinalu sta Kozjek in Vodušek na presenečenje vseh samozavestno premagala še dvojico iz Berlina Werner Klöpsch in Reinhold Unrecht  z rezultatom 3:0 (5,8,5). Sledila je še finalna tekma, kjer se je povsem sprostil Ciril Kozjek in ob odlični asistenci Fredija je bilo finale dobljeno proti dvojici Paul Stead (VB) in Leif Cruuka (Švedska) z rezultatom 3:0 (3,8,3).