Parakolesarji preizkusili Štrekno

Parakolesarji

Mnogim kolesarjem, ki smo jih v tem letnem času na cestah že vajeni, so se v soboto pridružili še nekoliko drugačni. Zveza paraplegikov Slovenije je tokrat v Kampu Jezero začela 10., jubilejno srečanje ročnih kolesarjev. Pot jih je iz Šaleške doline po Štrekni vodila do Slovenj Gradca in nazaj.
Akcijo so najavljali tudi kot jubilejno klobasarjenje in marsikdo je menil, da gre za napako. A je Primož Jeralič, nekdanji paralimpijec, danes pa aktivni parakolesar, začetnik in pobudnik t.i. klobasarjenja, pojasnil, od kod to ime. Kot takratni vodja ročnih kolesarjev, ki jih je želel združiti s prijetnim poganjanjem pedal, je idejo in vodenje parakolesarjev predal Anki Vesel, ki je potem organizirala prvo klobasarjenje. »Želel sem publiko pritegniti z razigranim naslovom, ker kolesarjenja bi se vsak ustrašil. Zato je nastalo klobasarjenje«.

Skozi mesto na Štrekno

Na startu jih je pozdravil velenjski župan Peter Dermol. »Na pobudo Duška Supiča, ki je tudi svetnik MO Velenje, ste ročni kolesarji prišli v naše mesto. Vsem nam sporočate, da se premalo zavedamo, s kakimi izzivi in težavami se lahko soočamo, pozornost pa namenjamo manj pomembnih stvarem,« je ob sprejemu povedal župan in jim zaželel uspešno pot do Slovenj Gradca. Tam jih je pozdravil dr. Peter Pungartnik, podžupan, za tem so se vrnili v Velenje.

»Namen klobasarjenja je že od vsega začetka, da ob druženju skupaj poganjamo kolesa, se povezujemo, sodelujemo, da spoznavamo naravo. Sprva je bilo veliko ročnih kolesarjev, kasneje so se priključili tudi naši člani, ki so priklopljeni na električna pomagala. Vesel sem, ker smo ta dogodek zadržali. Bila so leta, ko nas je bilo manj. Letos pa smo se zbrali v rekordnem številu, 45 članov nas je kolesarilo.

Prihodnje leto nas čaka pot od Mojstrane pa vse do Italije. Ko sem sprejemal prijave za letošnje klobasarjenje, sem videl veliko imen članov, o katerih prej nisem slišal. Na ta dogodek pridejo tudi tisti, ki sicer niso tako športno aktivni. Na Zvezi paraplegikov Slovenije je sicer že vrsto let aktivno ročno kolesarstvo. Kar nekaj parakolesarjev pa je iz te rekreacije nadgradilo svoje udejstvovanje in lahko smo ponosni tudi na dva naša člana, ki sta nas zastopala na paralimpijskih igrah: leta 2016 Primož Jeralič in leta 2021 Anej Doplihar,« je povedal Gregor Gračner, referent za šport na Zvezi paraplegikov Slovenije, ki je bil navdušen nad kakovostno speljano kolesarsko progo Štrekna.
»Prvič sem na klobasarjenju. Res sem navdušen in vesel. Uspelo nam je. Ponosen sem na vse, ki so se nam pridružili. Sam sem se navdušil nad Štrekno, ki je tako dobro povezala Šaleško dolino in Koroško. Zato vabim vse, da si pridejo ogledat in preizkusit eno najlepših poti na tem delu Slovenije,« pa je povedal Duško Supič, debitant na klobasarjenju.