Spektakel združil ameriške avte, motorje in ljubitelje adrenalina

Avtomobili so ohranjeni v svoji originalni tovarniški obliki, z barvami, ki so pogosto pastelne ali kričeče.
Naš čas

Združeni navdušenci iz različnih držav in bogat program od razstave vozil do večernih koncertov

Velenje, 8. junija – Mladinski center Velenje in Avto-moto klub Filand, s podporo Zavoda za turizem Šaleške doline in MO Velenje, sta organizirala celodnevni dogodek Days of Tunder na atraktivnem prizorišču Vista – park z razgledom. Dogodek je ponudil na ogled več kot 250 ameriških avtomobilov in motorjev priznanih znamk, ki jih redko vidimo od blizu. »Ljudje se pogosto ne zavedajo, koliko ameriških avtomobilov je dejansko v Sloveniji. Veliko jih je, vendar so pogosto skriti v garažah. Za ta dogodek pa so jih lastniki pripeljali iz vseh sosednjih držav,« je povedal Iztok Melanšek iz  Avto-moto kluba Filand.

Iz Postojne do Velenja sedem ur

Dejan Požegar, iz Mladinskega centra Velenje in soorganizator dogodka, je pojasnil, da so takšni dnevi, kjer se povezujeta avtomobilizem in glasba zelo pomembni. »V tujini gre to z roko v roki, zato je naš dogodek malo drugačen in prijeten, saj poleg avtomobilov in motorjev ponuja tudi druženje in večerne koncerte,« je dejal.
Razstavljeni avtomobili so bili izključno ameriške izdelave, od starodobnikov do novejših modelov.  »Letos je bil najstarejši avtomobil iz leta 1921, kar je bilo še posebej zanimivo. Avto je za prihod na dogodek iz Postojne do Velenja potreboval 7 ur in pol, saj vozi s hitrostjo le 27 km/h,« je ponazoril Požegar in dodal, da so starejši avtomobili precej občutljivi, vendar so ameriški avtomobili iz obdobja od 60-ih do 80-ih let znani po svoji robustnosti. »Ti avtomobili imajo visoko porabo goriva in so bolj primerni za vožnjo poleti kot pozimi.«

Edinstven videz, ki jih ločuje od ostalih

Požegar je izpostavil, da so dizajni ameriških avtomobilov zelo privlačni. Čeprav je tehnologija v nekaterih evropskih avtomobilih bolj napredna, so ameriški avtomobili zaradi svoje estetike in unikatnosti zelo cenjeni. Med razstavljenimi znamkami so bili Ford, Mustang, Chevrolet, Plymouth Barracuda, Hummer in številni drugi ikonični modeli. Cene teh avtomobilov se gibljejo od približno 15.000 evrov navzgor. Uvoz iz ZDA je zahteven in drag, saj vključuje stroške kontejnerskega prevoza, ki znašajo okoli 2.000 evrov.  
Dogodek je privabil številne obiskovalce iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in prvič tudi iz Italije. »Bil je sproščujoč, kar ga naredi še bolj privlačnega. Takšni dogodki so redki in zato toliko bolj cenjeni,« je dejal Požegar ter dodal, da po Sloveniji in Evropi poteka več podobnih dogodkov, a njihov velja za največjega v Sloveniji. Podoben po velikosti in zanimivosti je tudi dogodek Trash'n, ki poteka na Hrvaškem.