Janja Garnbret osvojila zlato ter srebro

Na svetovnem prvenstvu v plezanju  v švicarskem Bernu, je znova blestela slovenska in koroška športna junakinja Janja Garnbret, ki je s svojim izjemnim nastopom v balvanskem plezanju osvojila že sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.

Prvi naslov svetovne prvakinje je slavila leta 2016, pri 17 letih, ko je v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju. Odlična je bila že od začetka tekmovanja, brez problemov je namreč opravila s kvalifikacijami in vse do finala. Vsak balvan je kot vedno premagala s prefinjeno tehniko in neverjetnim občutkom za plezanje, problemov pa ji nista delala niti drugi in tretji balvan, ki sta povzročala težave ostalim tekmovalkam.

Z osvojenimi sedmimi naslovi svetovne prvakinje je Janja Garnbret postala rekorderka v plezalni karavani, njena bogata zbirka zadnji let pa vključuje tri kolajne v težavnostnem plezanju (dve zlati in eno srebrno), tri zlate kolajne v balvanskem plezanju ter dve zlati kolajni v kombinaciji.Tudi v finalu težavnostnega plezanja se je odlično odrezala, osvojila je srebrno kolajno, pred njo je končala Japonka Ai Mori, slovenka Mia Krampl pa je končala tik pod zmagovalnim odrom.

24-letna Korošica je zlato medaljo v balvanskem plezanju posvetila vsem prizadetim v poplavah in tistim, ki so priskočili na pomoč in reševanje. Po osvojeni srebrni medalji v težavnosti se je odločila celoten znesek prisluženih denarnih nagrad na prvenstvu v Bernu nameniti za pomoč prizadetim v poplavah na območju Koroške, ki je utrpela hudo škodo.

Prvenstva pa še ni konec. Včeraj so se v Bernu začele olimpijske kvalifikacije za Pariz 2024. Za vstopnico na olimpijske igre se bodo borile tri Slovenke Janja Garnbret, Mia Krampl in Vita Lukan.