Negotovost glede prihodnosti TEŠ in Premogovnika Velenje skrbi vse

Ogled na terenu

Župan Občine Šoštanj Boris Goličnik je s sodelavci in predstavniki Direkcije RS za vode obiskal najbolj kritične odseke potokov Florjanščica in Bela voda. Namen obiska je bil pregled stanja in dogovor o nadaljnjih korakih za sanacijo teh vodotokov. Za potok Bela voda, kjer občina že sanira cesto, bo Direkcija RS za vode pripravila dokumentacijo za sanacijo potoka, dela pa bodo začeli v začetku prihodnjega leta. Na tem potoku načrtujejo tudi gradnjo novega prodnega zadrževalnika, ki bo povečal poplavno varnost območja.

Župan je poudaril, da so v občini zelo dejavni glede popoplavne obnove. Sam pogosto obiskuje teren, da spremlja napredek del. Do zdaj so se lotili 66 projektov, od katerih je 35 že saniranih. V fazi izbire izvajalca je še sedem projektov, večinoma plazov in cestnih mostov. »Dejavni smo vsi, ki sodelujemo, veliko je bilo opravljenega, veliko dela nas še čaka.«

Direkcija za vode in občina dobro sodelujeta pri iskanju trajnostnih rešitev za težave z visokimi vodami. Na zadnjem srečanju so se dogovorili o skupnih rešitvah in pripravili načrte za dolgoročno reševanje problemov. »Pomembno je, da se pripravijo ustrezni projekti in zagotovijo sredstva za izboljšanje varnosti vseh občanov. Pripravljena mora biti vsa projektna dokumentacija. Občina dejavno sodeluje tudi na terenu, tako da sem vesel in upam, da bodo projekti čim prej pripravljeni, sredstva zagotovljena in da se čim več stvari izboljša za boljšo varnost vseh naših občank in občanov,« pravi Goličnik.

Zaznavajo manj vandalizma

Od 1. februarja letos je uporaba garažne hiše urejena skladno s sprejetim odlokom o mirujočem prometu in cenikom uporabe/najema garažnih ali parkirnih prostorov v garažni hiši Šoštanj. Kakšno je zanimanje?

»Uporabnikom so na voljo mesečne in letne parkirne karte. V kletni etaži je trenutno zakupljenih približno 80 odstotkov parkirnih mest, medtem ko jih je v zgornjih dveh etažah nekaj še na voljo. V prvem letu spremljamo stanje in mnenje uporabnikov. Jeseni bomo z upravljavcem, Komunalnim podjetjem Velenje, izvedli analizo in pristopili k morebitnim potrebnim izboljšavam. Glede vandalizma je stanje v garažni hiši relativno dobro. Res je bila poškodovana zapornica, vendar ne moremo trditi, ali gre za vandalizem ali nesrečo. Osebno verjamem, da je šlo za nesrečo. Sicer pa v tem obdobju opažam zmanjšanje vandalizma, kar me zelo veseli, saj sem glede tega zelo občutljiv. Vandalizem je nedopusten in vesel sem vseh, ki opozarjajo na te težave in skrbijo za njihovo preprečevanje, vključno z medobčinskimi inšpektorji,« odgovarja župan.

Sestanek glede prihodnosti Premogovnika Velenje in TEŠ

27. avgusta velenjski župan Peter Dermol vabi na sestanek tako politike kot sosednje župane, tema pogovora pa bo vprašanje o prihodnosti PV in TEŠ, ki je zelo aktualno v luči načrtovanega prehoda Slovenije iz uporabe premoga v obnovljive vire energije. V zadnjih dneh so se namreč pojavile neuradne informacije, ki povzročajo nemir in skrb. Govori se, da naj bi TEŠ vedno manj obratoval in da naj bi se odkopna polja PV zmanjševala.

Boris Goličnik: »Zagotovo nas te informacije vse zelo skrbijo. Moram reči, da več tudi sam ne vem. Kar slišim, je, da morajo tako na PV kot v TEŠ pripraviti projekcije načrta za veliko manjše obratovanje – PV izkopa, TEŠ pa proizvodnje elektrike. O tem sem bil obveščen neuradno, dejansko stanje pa mi ni znano. Zato zelo pozdravljam sklic tega sestanka, da od tistih, ki so za te stvari najbolj odgovorni, dobimo prave informacije. Kot župana me te informacije zelo skrbijo. Negotovost je največja težava tega časa, saj gre za prihodnost celotne Šaleške doline. Upravičeni smo do verodostojnih informacij in dejstev, ki se nanašajo na tako pomembno področje. Pričakujem, da bodo na sestanku prisotni vsi pristojni in da bomo dobili odgovore na svoja vprašanja.«