Leto sanacij, izzivov in novih priložnosti

Mozirje
JM

Minilo je leto dni od katastrofalnih poplav, ki so močno prizadele tudi Občino Šmartno ob Paki. Čas po njih do danes v lokalni skupnosti označujejo kot leto sanacij, izzivov in novih priložnosti.
Da spomnimo: lani 4. avgusta so se na območju že zelo zgodaj zjutraj začeli vrstiti pozivi na pomoč, na terenu so bili gasilci Prostovoljnih gasilskih društev Paška vas in Šmartno ob Paki ter tudi vsi drugi, ki so lahko kakorkoli pomagali pri zaščiti prebivalcev in njihovega premoženja pred silovito poplavo. Občane pa tudi domače živali in hišne ljubljenčke so zlasti v zaselku Roje, na sotočju rek Pake in Savinje, s čolni reševali iz poplavljenih hiš, gradili nasipe, odstranjevali naplavine in podrta drevesa, ki bi lahko stanje še poslabšali, črpali vodo iz objektov, prekrivali plazove. Skoraj dva tedna so prizadetim v poplavah pomagali vsi, ki so lahko, pripravljenost prostovoljcev od blizu in daleč je bila neverjetna.

Razsežnosti največje naravne katastrofe v zgodovini Slovenije so bile nepopisne, škoda na infrastrukturi, stanovanjskih in gospodarskih objektih ter kmetijskih zemljiščih je bila res obsežna, poudarjajo ob tem odgovorni in menijo, da bo potrebnega še kar nekaj časa, da bodo odpravljene vse posledice in da se bodo ljudje spet varno počutili v svojih domovih. Intervencijski ukrepi, sanacija po ujmi ter preventivni ukrepi za preprečevanje podobne katastrofe v prihodnje pred posameznike, državo in tudi pred občinsko upravo postavljajo številne zahtevne izzive.

Predplačilo države
Občina Šmartno ob Paki je za obnovo oktobra lani od države prejela predplačilo v višini dveh milijonov in 700 tisoč evrov. S tem denarjem financira pripravo potrebne dokumentacije in seveda izvedbo načrtovanih projektov obnove. Da bi zagotovila čimprejšnjo izvedbo vseh potrebnih del, lokalna skupnost tesno sodeluje z vsemi državnimi organi, ki vodijo obnovo po lanskoletni poplavi. Eden prvih korakov obnove je bila sanacija vodovodnega sistema, ki je bila uspešno zaključena že lansko jesen.
»Tako sta bila kmalu po naravni nesreči zagotovljena nemotena oskrba z vodo in stabilnost vodovodnega omrežja, ki je bilo med poplavami močno poškodovano. Sanacija plazov je zahtevnejša naloga. Dva plazova sta že uspešno sanirana, za preostale, ki jih bo sanirala občina, pa ta še čaka na potrditev projektov s strani Državne tehnične pisarne. Končana so dela v sklopu sanacije gasilskega doma v Šmartnem ob Paki, teče pa tudi sanacija otroškega igrišča pri javnem vrtcu Sonček,« povedo na občinski upravi.

Obnova je dolgotrajen proces
Kot smo že poročali, je v občini kar 34 stanovanjskih objektov, predvidenih za odstranitev. Prejšnji teden se je končala javna razgrnitev sklepa o odstranitvi dvaintridesetih, medtem ko sta bila za dva objekta sklepa že izdana ter zanju trenutno teče postopek cenitve. V občinski upravi v sodelovanju z državo vodijo vse potrebne postopke ter si tudi sicer zelo prizadevajo za zagotavljanje ustreznih zemljišč za nadomestitvene objekte.
»Obnova po poplavah je dolgotrajen proces, ki zahteva skrbno načrtovanje in sodelovanje vseh vpletenih in v katerega v zadnjem letu na občinski upravi vlagamo večino časa in naporov. Na tem področju nas čaka res še veliko dela, zato tem prednostnim nalogam prilagajamo tudi notranjo organizacijo ter delovanje občinske uprave. Vse s ciljem, da bomo pri opravljanju vseh nalog in zagotavljanju podpore občanom kar najbolj uspešni in učinkoviti,« še dodajajo na upravi občine Šmartno ob Paki.