Obnove cest in sanacije plazov so v zaključni fazi

sanacija plazu
MOV

Lanske poletne ujme so v MO Velenje povzročile škodo v višini 14 milijonov evrov. Sanacijo nekaterih bolj zahtevnih poškodb so načrtovali še v tem letu. Med drugim so že izvedli sanacijske ukrepe na cestah Tone–Pusti potok v Plešivcu, Odcep Trbul, pri Ožirju v KS Konovo. Veliko del poteka še v drugih krajih.

Pri sanaciji plazu na cesti Pusti potok v Velunjskem grabnu v KS Plešivec so izvedli kamniti zložbi in rekonstruirali obstoječe vozišče.

Interventno sanacijo plazu pod cesto Odcep Trbul v Zgornjem Šaleku so izvedli že lani. Na cesto je vezanih cca 20 gospodinjstev Zgornjega Šaleka, ki nimajo drugega dostopa, zato je bila interventna sanacija nujna. Pri izvajanju del so naleteli na poškodovano meteorno kanalizacijo, ki so jo sočasno obnovili. Sanirali so tudi drug plaz na isti cesti, ki se nahaja 100 m višje.

Predvidoma do konca avgusta načrtujejo še izvedbo sanacijskih ukrepov pri hišah Meh–Laze, Jakob–Podgorje, Miklavžina–Plešivec, Banovšek–Janškovo selo, kjer plazovi ogrožajo stanovanjske objekte.
V kratkem načrtujejo tudi zaključek sanacije na odcepu Vrčkovnik–Kocman v KS Paka pri Velenju in lokalni cesti Pik–Megalec–Graška Gora pri Piku v KS Cirkovce.