Vedeti moramo, kaj se na področju zapiranja Premogovnika dogaja

Tema, o kateri se zadnje čase veliko govori, je zapiranje Premogovnika Velenje. Vse glasnejše so tudi informacije, da naj bi se proizvodnja premoga že prihodnje leto drastično znižala. Velenjski župan Peter Dermol je na to temo zato sklical sestanek, ki je predviden za 27. avgust. “V zadnjem obdobju smo bili na liniji z različnimi deležniki, od katerih so prihajale informacije drastičnega znižanja proizvodnje premoga. Sam sem velik zaveznik tega, da je javni interes pri vsaki odločitvi, predvsem pa pri političnih, tisti, ki mora biti v ospredju in najbolj zaščiten. Zato se mi je zdelo odgovorno, da na to temo skličem sestanek za različne deležnike.

Predvsem mislim na tiste, ki na državni ravni pokrivajo področje energetike, ki prihajajo iz našega okolja, po drugi strani pa tudi vse odločevalce znotraj energetskih družb, ki seveda imajo prepotrebne informacije, kaj naj bi se v prihodnje na tem področju dogajalo. Kakšna je resnica, bomo ugotovili na sestanku. Pravičen prehod je obljubila država, in ne bomo dovolili, da bi to kdorkoli ogrožal. Pravičen prehod pa seveda pomeni tudi, da moramo tako mi, ki delujemo v lokalnem okolju, kot tisti, ki so konec koncev neposredno odvisni od premogovništva, natančno vedeti, kaj se na tem področju dogaja. In da je, če se je nekdo odločil, da bo Premogovnik obratoval do leta 2033, to za nas tista številka, ki se je moramo vsi skupaj držati.

Ne bomo pa pristali na to, da bi kdorkoli enoznačno spreminjal, brez kakršnekoli širše podpore javnosti, procese in aktivnosti na način, da bi bil kakorkoli ogrožen javni interes ali pa seveda konec koncev tudi zasebni interes vseh tistih, ki si vsakodnevno služijo kruh in so izrazito odvisni tudi od delovnega mesta, ki ga posredno ali neposredno ustvarja Premogovnik Velenje oziroma energetika v Šaleški dolini. Povabljeni so bili ministra iz našega okolja: minister za energetiko Bojan Kumer in ministrica za pravosodje Andreja Katič, vsi direktorji gospodarskih družb, predstavniki zaposlenih tako sindikatov kot sveta delavcev, Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj.

Povabljena sta tudi dva svetnika, ki se na to področje zelo dobro spoznata in sedita v svetu Mestne občine Velenje, dr. Milan Medved in pa dr. Franc Žerdin. Na kakšen način bomo zagotavljali električno energijo v prihodnje, je v domeni Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, torej ministra Bojana Kumra. Prihaja iz domačega okolja, zato si želim, da bi tukaj res dobro, učinkovito sodelovali, predvsem pa, da bi se opredelili do teh pavšalnih informacij, ki prihajajo iz različnih krogov, ki vnašajo nemir v naše mesto in našo družbo. Da bi skupaj ugotovili, da zgodba mogoče ni tako črna, kot se danes sliši. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da bomo zadostili pravičnemu prehodu,” pravi župan.