Izzivi javnih stranišč

Zaprto javno stranišče v centru Nova

Velenje – Bralci ste v zadnjem obdobju pogosto opozarjali na neurejenost javnih stranišč. Na območju MOV je osem javnih stranišč, katerih uporaba je brezplačna.

Po odgovore smo se obrnili na Mestno občino Velenje, ki pravi, da vzdržuje sanitarije, ki so v garažni hiši pri Zdravstvenem domu, ob Škalskem jezeru v bližini Ribiškega doma, v Sončnem parku, na Mestnem otroškem igrišču in ob glavni avtobusni postaji. Javne pa so tudi sanitarije, ki jih vzdržuje Zavod za turizem Šaleške doline v Turistično – informacijskem centru v Vili Bianci, ob Velenjskem jezeru – na Visti in sanitarije na plaži (čolnarna). Sanitarije v kletnih prostorih Centra Nova so začasno zaprte. “Z javnimi stranišči smo imeli kar nekaj izzivov, ker so kar pogosta tarča vandalizma in jih je bilo praktično nemogoče vzdrževati in ohranjati v normalnem stanju.

V zadnjem obdobju smo pozornost usmerili predvsem na tiste sanitarije, ki so v lasti MOV, med drugim v garažni hiši pri Zdravstvenem domu. Te sanitarije smo tudi celovito prenovili. Po drugi strani smo odločili, da določene sanitarije, ki niso v naši lasti in jih je bilo nemogoče normalno vzdrževati, zapiramo. To je javno stranišče pod Centrom Nova, ki je zdaj v neposredni pristojnosti upravitelja Centra, mi pa smo zagotovili nadomestna stranišča. Ključna rešitev, ki jo vidimo, je, da zdaj ko pristopamo k celoviti prenovi Cankarjeve ulice, zagotovimo tudi dodatne javne sanitarije, ki bodo v našem upravljanju in bodo urejene, kot si naše mesto zasluži”, pravi župan Peter Dermol.
Z občine so nam sporočili še, da se vsako stranišče pregleda na vsake štiri ure, se po potrebi očisti, zamenja se higiensko-toaletni material. Za stranišča skrbi pogodbeno podjetje BE4, Boris Berkenjačević, s. p., z omenjenim podjetjem pa ima pogodbo tudi Zavod za turizem Šaleške doline. “Če izvajalec ugotovi večje okvare ali poškodbe na sanitarnem inventarju, elektro ali komunalnih instalacijah, mora v najkrajšem možnem času obvestiti Mestno občino Vel