Nepozabno letovanje otrok v Poreču

Kolonija 2024, Poreč
mzpm

83 otrok iz Šaleške doline se je vrnilo s poletne počitniške kolonije v Poreču, kjer jim je Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje pripravila nepozabno doživetje. Letos so po več letih znova letovali v Vircu, naselju, ki ga upravlja ZPM Maribor, in s tem še dodatno obogatili svoje počitnice. Skupaj z 217 otroki iz Maribora je bilo v letovišču kar 300 otrok, kar je ustvarilo živahno in razigrano vzdušje.

»Naša ekipa je že od prvega dne izjemno uživala v letovišču, ki ponuja številne možnosti za šport, rekreacijo in zabavo,« je povedala sekretarka zveze Bojana Špegel in poudarila, da so bili otroci navdušeni nad pestrostjo dejavnosti. »Vsak dan je bil poln morskih dogodivščin, ki so prinašale veselje, smeh in nova prijateljstva. Poleg tega so se naši otroci odlično ujeli z mariborskimi vrstniki, kar je prineslo medkrajevna prijateljstva in celo prve ljubezni. Letovanje je res dobilo poseben čar.«

Raznolik program za vse starosti

Skupaj z mariborsko ekipo so otrokom vsak dan pripravljali pester program, ki je obsegal več kot le kopanje v morju in poležavanje na plaži. »Vključeval je ustvarjalne delavnice, športne dejavnosti, zabavne večerne programe in mnoge druge zanimive dogodke. Naše dejavnosti so bile zelo dobro sprejete. Tudi Poreč nas je obdaril s sončnim vremenom, ki nas ni zmotilo pri našem načrtu. Čeprav so mlajši otroci prve dni čutili domotožje, smo te izzive uspešno premagovali z različnimi dejavnostmi in skrbjo vzgojiteljev. Veseli smo, da ni bilo nobenih zdravstvenih težav, kar je za ekipo vzgojiteljev in mene kot pedagoškega vodjo največja nagrada,« je poudarila Bojana Špegel, zadovoljna, ker so vsi otroci ostali z njimi in uživali vsak trenutek v skupnem počitniškem raju.

Neprecenljiva izkušnja in spomini za vedno

Otroci so domov prinesli dragocene spomine, nova znanja in prijateljstva, ki bodo trajala še dolgo. Vsak od njih je izkusil nekaj novega, od sončnih dni na plaži do nočnih druženj pod zvezdami.
»Takšna letovanja so pomembna ne le za sprostitev, temveč tudi za osebnostno rast in krepitev socialnih veščin,« pravi Bojana Špegel. »Trudimo se, da bi otrokom omogočili kar se da nepozabne počitnice. Njihovi nasmehi in hvaležnost so naš največji uspeh.«

Čeprav v koloniji ni bilo predšolskih otrok, se je plavalnega tečaja vsak dan udeležilo deset otrok. Sekretarki se zdi najpomembnejše, da počitnice in druženje otrokom ponujajo edinstveno priložnost, da se odmaknejo od vsakodnevnih motenj, ki jih prinašajo televizija in telefoni.

»Namesto tega se vračajo k preprostejšemu načinu preživljanja časa, ki vključuje igre, pogovore in aktivno druženje. Živijo otroštvo, kot smo ga poznali nekoč, brez digitalnih motenj, kar je danes prava redkost. To je čas, ko se veliko družijo in pogovarjajo, kar je bistvenega pomena za njihov socialni razvoj. Med letom pogosto nimajo toliko priložnosti za pristno druženje, saj so pogosto preobremenjeni z obveznostmi. V koloniji pa najdejo nove prijatelje in ohranjajo obstoječa prijateljstva, kar bogati njihove življenjske izkušnje.«

Ne preseneča, da se otroci vsako leto z veseljem vračajo v kolonijo. Njihovi nasmehi, smeh in nova prijateljstva so dokaz, da so te počitnice neprecenljive.