70 let Turističnega društva Solčava

Priznanji TD Solčava ob 70. obletnici uspešnega delovanja je podelil predsednik RTZ SAŠKA Franc Špegel.
jm

Ko so v Solčavi pred sedmimi desetletji, 10. aprila 1954, ustanavljali turistično društvo, so bili danes nekateri še živeči člani mladinci. Le leto zatem je bilo včlanjenih 22 krajanov, nato pa vse do danes društvo šteje okrog 90 duš. Takrat se je prvič pokazala resna potreba, da se organizirajo tako, da bo to izboljšalo obveščenost o turistični ponudbi in gostinstvu ter promocijo kraja in že davno prej mondene Logarske doline s hotelom Plesnik.
Skozi čas se je kraj razvijal, povezovanje pa je bilo potrebno po vsej Zgornji Savinjski dolini, prav tako sodelovanje s Turistično zvezo Slovenije ter vsemi gospodarskimi in turističnimi dejavniki. Z delovanjem društva in sodelovanjem klenih domačinov se je ohranjala tradicija Solčavskega kot naravne in zdrave destinacije in ob tem kulturnega izročila. Turizem je namreč bil in bo temeljna dejavnost in prihodnost poleg gorskega kmetovanja, gozdarstva.

Z mladimi člani zavel svež veter

Ob okroglem jubileju, ko so pomladili vrste Turističnega društva (TD) Solčava, predsednica je mlada in zagnana Hermina Prelesnik, je spet zavel svež veter od Igle do Ojstrice in je vrsta mladih našla zanimanje in veselje do nadaljevanja dela predhodnikov. Obeti so dobri, saj se tudi sedanje vodstvo občine zaveda, da je potrebno široko sodelovanje z vsemi ljudmi, z aktivnimi društvi ter še kako z mladimi, za katere je družbena skrb, da ostanejo na domačih kmetijah ter v turističnem gospodarstvu najdejo jedro razvoja in obstoja čudovitega alpskega kraja.
Ob zanimivem klepetu Ane Kočnar, Mete Preprotnik, Doroteje Slapnik, Vite Prodnik in med njimi z insceniranimi dokumentarnimi vložki male zgodovine Solčavskega Dejana Ikovica Bušija je zgodbo 70 let na Solčavskem vsebinsko in pevsko povezal vsestranski kulturnik, glasbenik, pevec ter kronist-scenarist kulturnega dela prazničnega večera Franci Podbrežnik Solčavski.
Dejanovi filmski vložki (gledališka improvizacija) so bili svojevrstno poustvarjanje kina, ki je v Solčavi deloval v 60. letih. Predsednica društva se je starejši generaciji članov in vodstev TD Solčava zahvalila za plemenito delo in poslanstvo: »Vsem hvala tudi za spomine, zgodbe, slike, ki so živo izročilo naših nekaterih še vitalnih prednikov. In hvala za pripravljenost vsem sodelujočim v občini in skupini mladih, ki želi potegniti voz turističnega razvoja v nov, še zahtevnejši čas.«

Solčavsko ima dolgo in bogato zgodovino

Županja Občine Solčava Katarina Prelesnik je v krajšem nagovoru podkrepila prizadevanje uglednega društva s sivimi eminencami in zdaj z mladimi, izobraženimi entuziasti kot nasledniki. »Solčavsko ima dolgo in bogato zgodovino. Uspeli smo obdržati zlati znak Zelene sheme slovenskega turizma. Priznanje je zahvala vsem udeležencem v turizmu, ki s svojim stalnim prizadevanjem dokazujejo, da je skrb za naravo, naravno in kulturno dediščino skupaj s smernicami razvoja trajnostnega turizma prava pot v zeleno prihodnost. Hvaležna sem mladi generaciji Solčavanov, da so se opogumili in ponovno oživeli delovanje TD Solčava. Dejavni so pri promociji ter v pomoč pri povezovanju med ostalimi društvi in projektih pod okriljem združenja Alparc.
Potrebujemo društveno dejavnost, ki povezuje prebivalce, in zato bomo še naprej spodbujali in vlagali v razvoj dejavnosti društev, ki so podpora kulturnemu življenju kraja in turističnemu gospodarstvu. Prostovoljsko, a trdo delo, požrtvovalnost in ustvajalnost so odlike, ki označujejo najzaslužnejše za uspešno delovanje društva. V vseh teh letih so bile organizirane in izvedene različne prireditve, čistilne akcije in drugi zanimivi dogodki v tesni povezavi z avtohtono kulturo. Naša in moja zahvala gre vsem zaslužnim za vseh 70 let delovanja, ob prazniku pa iskrene čestitke!«

Tisti lepi časi na vasi

Nato sta sedla na staro vaško klop Julijana Klemenšek in Edvard Ikovic, oba predsednika društva zgodnjih mandatov delovanja, ter v klepetu, v katerega se je občasno vključeval tudi glasnik preteklosti in prihodnosti Buši, strastno spregovorila o tistih lepih časih na vasi in trdem delu, ki je bilo zelena nit sodelovanja vseh dejavnikov in razvoja turizma v kraju. Ko so ob visokem prazniku v znak hvaležnosti obema podelili priznanji Zahvalna listina, jima je roko stisnil tudi podpredsednik Turistične zveze Slovenije in predsednik RTZ SAŠKA Franc Špegel, ki je v kratkem nagovoru čestital društvu za sodelovanje in uspehe pri sodelovanju v kraju in regiji ter spodbudil mlado predsednico, naj ta generacija prispeva k nadaljevanju povezanosti ter turistični odličnosti Logarske doline, Solčavskega in zgornjesavinjske turistične destinacije.

Jubilejna razglednica 70 let TD Solčava Na Solčavskem smo dobri ljudje
jm