Začelo se je slabo, a kaže na odlično letino

Postavljanje klopotca
tp

Kljub precejšnji pripeki se je prejšnjo soboto vabilu Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki na postavitev klopotca v vinogradu Kuglerjevih v Malem Vrhu odzvalo precej ljudi. Člani društva in drugi ljubitelji rujne kapljice so se, tokrat z nizozemskimi in francoskimi turisti, ki so bili ob tej priložnosti na degustaciji, na takem dogodku družili šestič.

Da bi le tako ostalo

Predsednica društva Mojca Praprotnik je zadovoljna, ker poleg vinogradnikov tudi drugi z udeležbo na dogodku ohranjajo dediščino prednikov in jo s tem prenašajo na mlajše rodove. »Klopotec kot simbol slovenskega vinograda ni le tehnična, temveč predvsem slovenska kulturna dediščina, ki jo v zadnjem času v goricah ponovno obujajo. Njegovo postavljanje predstavlja čas, ko se je nekoč gospodar, lastnik vinograda odločal, ali bo dal viničarju odpoved ali ga bo obdržal še za naslednje leto. Postavitev klopotca pomeni zaključek del v vinogradu, pripravo na trgatev in ureditev kleti. Hkrati je to priložnost za druženje ob kozarčku rujnega ter pogovor o letini in še čem.«

Kot je še dejala, se je letina začela slabo, saj je svoje naredila pozeba, a za zdaj kaže odlično. Grozdje je zdravo, lepo dozoreva. Da bi le tako ostalo vse do obiranja in spravljanja v sode.
Po mnenju podžupana Josipa Lukende vinogradniki s svojimi kakovostnimi vini pridno skrbijo za promocijo lokalne skupnosti na področju turizma. Dodal je še, da več takšnih prireditev pomeni pestrejše življenje v šmarški občini.

Kot vedno na teh družabnih dogodkih je svoj delež k prijetnemu razpoloženju dodal občinski »ovtar« Franc Fužir, obiskovalce pa je z igranjem na diatonično harmoniko navdušil Žiga Hriberšek.

Več v Našem času, št. 33!