Pomen zelišč

Grilova domačija

Tradicionalna razstava Društva zeliščarjev Velenje obiskovalcem ponuja priložnost, da spoznajo značilne zdravilne rastline in začimbnice, ki jih je mogoče nabirati in uporabljati v Šaleški dolini. Poleg tega razstava vključuje prikaz dogodkov, zeliščne literature in zeliščnih izdelkov, kar obiskovalcem omogoča, da se poglobijo v bogato tradicijo zeliščarstva.
Naša kultura in tradicija že stoletja vključujeta uporabo zelišč kot pomemben del vsakdanjega življenja. Predsednik Društva zeliščarjev Velenje Zvonko Skrt poudarja: »Zelišča so v našem življenju pomembna, ker nam služijo kot dopolnilna hrana in so tudi način življenja. Zelišča ponujajo naravne alternative za podporo zdravju, obogatitvi prehrane in izboljšanju kakovosti življenja. Njihova uporaba sega od kulinarike do zdravilstva, saj mnoge zdravilne rastline vsebujejo učinkovine, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.«

Rastline v poletnem času

Poletje je čas, ko se narava bohoti v vsej svoji lepoti in so številne rastline v polnem razcvetu. »V tem času se zgodi največji razcvet zdravilnih rastlin in začimbnic, to je tudi najboljša sezona za pobiranje, nabiranje in shranjevanje. To je čas, ko so zelišča najbolj bogata z eteričnimi olji in hranilnimi snovmi, zato je pomembno, da jih izkoristimo za pripravo različnih pripravkov in izdelkov,« dodaja predsednik društva.

Ker pa poletni meseci prinašajo tudi nezaželene goste, kot so komarji, Zvonko Skrt priporoča enostavno naravno rešitev: »Šopek sivke damo na mizo in njihov vonj prežene komarje.« Zelišča, kot so sivka, rožmarin in metlika, so znana po svojih repelentnih lastnostih in lahko učinkovito odganjajo žuželke.

V poletni vročini ni nič boljšega kot osvežujoč napitek, pripravljen iz zelišč. Skrt predlaga: »Za osvežilni napitek lahko dodamo meliso, citronko in vodo. Ta preprosti recept ponuja prijeten način za ohladitev in poživitev, saj zelišča, kot sta melisa in citronka, delujejo pomirjujoče in osvežujoče.«

Zeliščni čaji za poletno osvežitev

Čeprav nekateri poleti pijejo čaj, je pomembno izbrati prave zeliščne čaje, ki nas bodo osvežili. »Za vse osvežilne napitke lahko delamo zeliščne čaje ali napitke iz vode. Zeliščni čaji, kot so meta, kamilica in hibiskus, so odlični za hidracijo in ohladitev, hkrati pa ponujajo številne zdravstvene koristi,« svetuje Skrt.