64. Flosarski praznik na Ljubnem

Flosarji 2024
mj

Na Ljubnem so letošnji občinski praznik pripravljali z veliko voljo po lanskoletnih strašnih dnevih ob poplavah, ki so jim povzročile hude travme, izgubo domov in ogromno gospodarsko škodo prav v času praznovanja, ki se je v noči na 4. avgust sprevrglo v strah in žalovanje.

Dvojna mera energije

Ob letošnjem občinskem prazniku so z dvojno mero nagradili soobčane, priznanja so prejeli tudi tisti, ki jih v lanskem letu niso, ker je praznovanje dalo prednost odpravljanju posledic poplav. Flosarskemu prazniku pa so dodali vso možno energijo letos, saj so morali najprej sanirati razdejani prireditveni prostor Vrbje in simbolično ukrotiti leto pred tem podivjano reko. Vsi dogodki, ki so jih pripravili v tem okviru, so bili izvedeni z veliko volje tudi v čast vsem ljudem, ki so jim v težkih trenutkih iz vse Slovenije priskočili na pomoč.

Vključujejo mlade flosarske zelence

Osrednji dogodek, »flosarski krst«, je potekal brez tradicionalne etnografske povorke, a je bilo tudi brez tega vloženega dovolj dela in iskrene volje, da so sestavili, vdrli flos in se ob sodelovanju veliko mladih članov z njim simbolično popeljali po Savinji. Pri tem je še vedno imel glavno vlogo predsednik ljubenskih flosarjev David Pečnik, z ramo ob rami z županom Franjem Naraločnikom, ki je znan tudi v mednarodnem povezovanju splavarskih mest Evrope. Vse – od vezanja in vdiranja flosa ter glavno veslo krmaniža – je pripadlo starosti ljubenskih flosarjev Martinu Juvanu Čuksu, ki je povedal, da rad prepušča svojo nekdanjo vlogo mlajši ekipi in zagnanim posameznikom.
»Pod vodstvom izjemnega predsednika društva in s preizkušeno ekipo entuziastov v nekdaj zelo nevarno opravilo, vdiranje in vožnjo flosa po deročih, naraslih vodah in čez visoke jezove, vključujejo mlade flosarske zelence, ki bodo zrastli v pomočnike in po »blagoslovu« nekoč v prave, samostojne flosarje. S tem pa se bo ohranjala ta lepa tradicija, ki je v resnici trajala kot dobro plačano, trdo delo do leta 1953, ko je tedanja oblast zavrla flosarijo, no morda tudi nov način transporta s kamioni.«

Sledil je flosarski krst, ki vsakič, letos že 64., pritegne množico domačinov in turistov. Tako je bilo nedeljsko praznovanje flosarskega praznika že blizu najlepšim in najuspešnejšim dosedanjim tovrstnim dogodkom. Najbolj si bosta zapomnila vezanje in vdiranje flosa, splavitev in kratko vožnjo z njim zdaj že izprašana in krščena flosarja Anza Podkrižnik in Miha Žehelj. Ko sta prisegla pred omizjem ljubenskih flosarjev ter bila deležna vsak svojega škafa mrzle vode na glavo, jima je boter, podjetnik Ranko Tepić, direktor družbe Profi t.i.m. storitve, d. o. o., iz Velike Pirešice, čestital ter vročil spominski darili. Za zaključek obrednega dela flosarskega praznika so flosarji s pomočjo množice zapeli tradicionalno pesem Ljubenska, o Ljubencih, dobrih ljudeh, ki so bili vedno in povsod zelo spoštovani flosarji.