Blagoslov starodobnikov v Novi Štifti

Starodobniki
jm

Zdi se, da gre sezona srečanj imetnikov starodobnih motorjev in avtomobilov z blagoslovom jeklenih konjičev v Novi Štifti v Občini Gornji Grad v cvet. Potem, ko so se lastniki in sopotniki gosposko pripeljali iz Šmartna ob Paki na Visto v Velenje ter se v okviru dogodkov flosarskega praznika na Ljubnem s turistično vožnjo peljali v Gornji Grad, skozi Rečico ob Savinji v Šmihel ter se zbrali na končnem cilju pri Mozirskem gaju, je bil zaključek poletnih srečanj v tem koncu naše dežele 10. avgusta v Novi Štifti.

Pri romarski cerkvi Marijinega vnebovzetja, kjer je potekala maša za voznike in druge novodobne romarje, je župnik Ivan Hrastnik opravil blagoslov vozil in njihovih voznikov ter vse prisotne priporočal za varno vožnjo in dolgo življenje. Tradicionalnega dogodka se je udeležilo 65 starodobnih vozil (motorna kolesa, traktorji in osebni avtomobili) s toliko vozniki in še vsaj 40 sopotniki. A ni manjkalo niti domačinov, ki so se udeležili svete maše, si z zanimanjem ogledovali vozila in se pomenkovali z lastniki. Ob voznikih s svojimi starodobnimi lepotci so se poleg članov Društva Zgornjesavinjski starodobniki pridružili še znanci iz Spodnje Savinjske doline, Zasavja, Šaleške doline in kamniškega območja.

Najbolj oddaljeni »romar« na štirih kolesih se je pripeljal z golfom cabrio celo iz Tolmina. Kot nam je povedal nekdanji domačin Nove Štifte, zdaj Ljubenec, Ivan Sovinšek, tudi pobudnik in soustanovitelj enega bolje organiziranih tovrstnih društev, je nekdanjega, nedavno pokojnega župnika in dekana Alojza Ternarja tokrat nadomestil gornjegrajski župnik Hrastnik. Ivo je spomnil, da je blagoslavljanje vseh prejšnjih 16. srečanj in mašnih opravil Ternar že od začetka vodil v prijetnem prijateljskem vzdušju. Po obredni maši so priredili še družabno srečanje z nekaj priložnostne glasbe v živo z domačimi muzikanti. Tako se tradicija nadaljuje in tako si mnogi želijo, da ostane tudi v prihodnje, saj gre za lep običaj in druženje prijateljev ter izmenjavo izkušenj in avtomobilskih anekdot, ki jim ni videti konca.