Udejanjen tehnološki napredek s projektom Skaza 5.0

Skaza 5.0
Naš čas

V Plastiki Skaza odločno korakajo po poti digitalizacije. Sredi leta 2022 so postavili celostno digitalno strategijo, ki so jo letos uspešno zaključili. Prvi korak tega načrta je bil projekt Skaza 5.0, izbran na javnem razpisu Digitalna preobrazba gospodarstva (JR Digit NOO). Naložbo sofinancira Evropska unija iz sklada za okrevanje in odpornost – NextGenerationEU. Vrednost projekta znaša 4,3 milijona evrov, pri čemer je sofinanciranje v višini 1,9 milijona evrov. Projekt je bil uspešno zaključen marca 2024.

Projekt Skaza 5.0, celostna digitalna preobrazba verige vrednosti Plastike Skaza, je potekal med aprilom 2022 in marcem 2024, v konzorciju še s petimi partnerji. "To so partnerji, s katerimi si želimo dolgoročnih strateških sodelovanj, ne le tega projekta," poudarja Niko Medved, pomočnik generalnega direktorja Skaze. Itelis je nadgradil sistem ERP, Alset pa energetsko upravljanje in sodelovalna delovna mesta. INEA je prevzela odgovornost za strojni vid in sistem MES v proizvodnji, Netis je specialist za NFT certificiranje in tehnologijo blockchain ter oblikovanje digitalnega potnega lista. Zlatorog oprema je zagotovila avtomatizirane celice za povijanje in povezovanje končnih palet. »S Siemensom smo kreirali celostno digitalno strategijo in se dogovarjamo o nadaljnjih rešitvah, medtem ko so Blubit odlični strokovnjaki na področju proizvodnih avtomatizacij in kolaborativnih robotov,« o zunanjih partnerjih pove Medved.

S projektom Skaza 5.0 smo zaposlene postavili v središče proizvodnje. »Cilj je bil jasen: dvig učinkovitosti proizvodnje in drugih procesov, ohranitev konkurenčne prednosti ter zagotavljanje dobičkonosnosti podjetja. Hkrati pa smo izboljšali delovna mesta z boljšo ergonomijo za naše sodelavce,« razloži Medved. Poleg cilja učinkovitosti ima Skaza dolgoročno vizijo. »Naša vizija je, da zaposleni prehajajo iz operativnih v bolj nadzorne oziroma upravljalne funkcije, kar pomeni, da v prihodnosti ne bodo več opravljali fizičnih opravil, ampak skrbeli za kontinuiran in avtomatiziran proizvodni proces,« dodaja sogovornik.