Nov CT aparat v Bolnišnici Topolšica

Nov CT aparat v Bolnišnici Topolšica
Naš čas

V Bolnišnici Topolšica so konec maja 14 let star in dotrajani CT-aparat zamenjali z novim, sodobnim aparatom ‒ SOMATOM X.cite, ki omogoča hitre in natančne preiskave vseh organskih sistemov. Nakup CT-aparata, brizge za aplikacijo kontrastnega sredstva in delovne postaje z monitorji z visoko ločljivostjo, jim je v okviru javnega razpisa omogočilo ministrstvo za zdravje, ki je prisluhnilo potrebam in bolnišnico znova naredilo konkurenčno drugim slovenskim bolnišnicam.

V Bolnišnici Topolšica opravijo največ CT-preiskav prsnega koša s poudarkom na pljučih. Letno za pljučnim rakom v Sloveniji zboli okoli 1.600 ljudi (incidenca za leto 2020), del teh bolnikov diagnosticiramo pri njih. Pretežno gre za kadilce.

Nov aparat omogoča pregledovanje želenih delov telesa s precej nižjo sevalno obremenitvijo za preiskovanca zaradi uporabe specifičnih filtrov in naprednejše tehnologije za obdelovanje nastalih slik. Aparat omogoča uporabo nižjih količin kontrastnega sredstva, če je aplikacija kontrastnega sredstva potrebna. Na ta način ščitijo bolnike s slabšo ledvično funkcijo. Nov aparat omogoča natančnejšo izvedbo CT-vodenih punkcij tistih zgostitev v pljučih, ki so sumljive za pljučni tumor, a za histološko potrditev z bronhoskopijo niso bile dosegljive.

V zadnjih letih je veliko evropskih držav vključenih v nacionalne programe presejanja pljučnega raka pri kadilcih in bivših kadilcih. Želje so, da bi se tak program pričel izvajati tudi v Sloveniji –  z novim aparatom, ki omogoča zelo nizke doze, bodo morda lahko tudi v Topolšici sodelovali v tem projektu.