Če si podjetje želi uspeha, mora biti inovativno

Inovatorji Saša regije
Naš čas

Podelili priznanja za najboljše inovacije v SAŠA regiji – Kakovost prijavljenih inovacij v SAŠA regiji ostaja na izjemno visokem nivoju

Velenje, 6. junija – Na 25. podelitvi priznanj za najboljše inovacije v SAŠA regiji, ki je potekala na Velenjskem gradu, je Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica podelila pet zlatih in sedem srebrnih priznanj. Letos je na razpis prispelo 12 prijav devetih prijaviteljev, pri katerih je sodelovalo 127 inovatorjev. Čeprav so številke v primerjavi z lanskim natečajem, ko so prejeli 13 prijav s 153 sodelujočimi inovatorji, nekoliko nižje, ostaja kakovost inovacij na izjemno visokem nivoju.

Izbrali smo trajnost

Dogodka so se udeležili številni inovatorji, ki si zaslužijo priznanje za svoje prispevke k inovativnosti v regiji. Zbrane inovatorje sta nagovorila predsednik Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice, Tomaž Korošec, in mag. Marko Djinović, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije. Direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Rok Plankelj je poudaril, da je slogan nit letošnjega razpisa za inovacije Izbrali smo trajnost. Povedal je, da se v SAŠA regiji zavedajo, da so kakovostne inovacije ključne za trajnostni razvoj ter za konkurenčnost in napredek podjetij in celotne regije.
»V ospredje so stopili posamezniki in podjetja, ki s svojimi inovacijami kažejo smer, h kateri bi morali vsi stremeti. Med prijavljenimi inovacijami so tri napredovale na nacionalni nivo, kar dokazuje izjemno kakovost prijavljenih del. Vsa podjetja, ki so prejela priznanja, so dokazala, kaj pomenijo inovacije za regijo. Vsako od njih je pokazalo najboljše, kar premore, in ima dobre možnosti za uspeh tudi na nacionalnem nivoju,« je dejal Plankelj.

Industrija in potrošniki za trajnostni razvoj

Predsednik komisije za ocenjevanje inovacij dr. Marko Uplaznik je predstavil postopek ocenjevanja in poudaril, da tudi letos kakovost prijavljenih inovacij v SAŠA regiji ostaja na visokem nivoju. Poudaril je, da so inovacije gonilo napredka in ključ do prihodnosti, brez njih se težko izognemo izzivom, ki nas čakajo.
»Letošnji slogan opozarja na pomembnost skrbi za naravo in uspešnosti v gospodarstvu. Združiti ta dva cilja je velik izziv, a inovacije, ki smo jih videli letos, dokazujejo, da je to mogoče. Trajnost je bila tudi pomemben kriterij pri ocenjevanju inovacij, saj se je ocenjeval vpliv na okolje in zmanjšanje pritiska nanj. Med inovacijami je bil na primer kuhinjski aparat z življenjsko dobo, podaljšano na 10 let, kar je zahtevalo veliko truda, pomivalni stroj z zmanjšano porabo vode, ki dozira pralne praške, zmanjšuje obremenitev okolja, prav tako sušilni aparati z manjšo porabo energije ter uporaba recikliranih materialov, kot so stare gume za plastiko. Takšne inovacije postajajo vedno bolj pomembne in inženirji morajo te smernice upoštevati.«

...

Več v današnjem Našem času.