Plavajoča sončna elektrarna na Družmirskem jezeru?

V Šoštanju so pretekli ponedeljek v okviru javne objave predstavili pobudo za državno prostorsko načrtovanje za umeščanje plavajoče sončne elektrarne Družmirje. Za čim boljše vključevanje javnosti odpirajo tudi posebno informacijsko točko. Do zaključka postopka prostorskega načrtovanja bo odprta enkrat mesečno, na njej pa bodo zainteresirani občani lahko dobili podrobnejša tehnična pojasnila in odgovore na vprašanja glede načrtovane investicije.

Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), pod katerega sodi investitor v elektrarno HSE Invest, je zaključek postopka prostorskega načrtovanja predviden 29. junija. V tem času lahko zainteresirani občani dobijo podrobnejša tehnična pojasnila in odgovore na vprašanja glede načrtovane naložbe, ki je po navedbah HSE pomemben projekt v okviru zelenega prehoda in prestrukturiranja savinjsko-šaleške regije.

Plavajoča sončna elektrarna z okvirno vršno močjo do 140 megavatov in ocenjeno proizvodnjo okoli 140 gigavatnih ur električne energije letno je predvidena na površini do največ polovice razpoložljive površine Družmirskega jezera. Po načrtih bi pokrila oskrbo z električno energijo za približno 35.000 gospodinjstev.

V času javne objave, od 22. maja do 29. junija letos, ima javnost možnost podati pripombe in predloge na naslov: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Dunajska cesta 48, Ljubljana, ali na elektronski naslov ministrstva gp.mnvp@gov.si.

(STA)