Skaza s kreativno kampanjo nad plastiko v bioloških odpadkih

Organko
pr

#Blokirajvrečko – podaj Organka!

Kljub strogim regulativam in odličnemu delu komunalnih služb se v bioloških odpadkih in rjavih zabojnikih še vedno pogosto znajdejo plastične vrečke. Ta nepravilnost povzroča kontaminacijo komposta, povečuje stroške predelave in ogroža celoten proces recikliranja bioloških odpadkov. Ločeno zbiranje bioloških odpadkov je namenjeno proizvodnji kakovostnega komposta, ki izboljšuje rodovitnost tal in podpira trajnostno kmetijstvo. Da bi dosegli ta cilj, je potrebno dosledno upoštevati pravila ločevanja in v rjave zabojnike odlagati le biološke odpadke.

Zakaj tudi bio vrečke ne sodijo v rjave zabojnike?

Po podatkih, ki so jih februarja letos objavili na spletnih straneh National Geographic, je bila polovica vse plastike proizvedena v zadnjih 20 letih, pri čemer se je ta eksponentno povečala z 2,3 milijona ton leta 1950 na 448 milijonov ton leta 2015. Proizvodnja naj bi se do leta 2050 celo podvojila.
Zaskrbljujoč je tudi podatek, da plastika za enkratno uporabo predstavlja 40 odstotkov vse proizvedene plastike letno. Samo v letu 2022 smo uporabili kar 130 milijard plastičnih vrečk, kar je več kot 3 milijarde vrečk na dan. Njihova proizvodnja zahteva ogromne količine nafte, kar prispeva k izpustom toplogrednih plinov in uničevanju naravnih habitatov. Plastične vrečke v morjih in oceanih predstavljajo smrtno nevarnost za morske živali in ptice, ki jih zamenjujejo za hrano ali se vanje zapletejo. Celo v našo prehrano jih vnašamo skozi morske organizme, ki končajo na naših krožnikih. Si res želimo biti del te uničujoče zgodbe?

  • Plastične vrečke niso zasnovane za razgradnjo in lahko v odlagališčih preživijo več sto let. Ne prispevajo k procesu kompostiranja in močno kontaminirajo kompost, zato sodijo v rumene zabojnike.
  • Biorazgradljive vrečke se razgrajujejo skozi naravne procese, vendar čas razgradnje niha. Pogosto fragmentirajo v mikroplastiko, ki je škodljiva za okolje, in običajno niso primerne za domače kompostiranje.
  • Kompostabilne vrečke se hitro razgradijo v kontroliranem kompostnem okolju in ne puščajo škodljivih ostankov. Pomembno je poiskati certifikate, kot sta ASTM D6400 ali EN 13432, da zagotovimo resnično kompostabilnost.

Kljub temu pa tudi kompostabilne vrečke ne sodijo v rjave zabojnike za biološke odpadke, ker procesi v komunalnih kompostarnah niso vedno optimizirani za razgradnjo teh vrečk. Priporočljivo je, da biološke odpadke odlagamo neposredno v zabojnike brez uporabe kakršnih koli vrečk, s čimer zagotovimo najboljši možen proces kompostiranja in visokokakovosten končni izdelek.

Podjetje Skaza kot iniciator kampanje proti plastičnim vrečkam v bio zabojnikih

V podjetju Skaza trajnost ni le beseda, temveč naš način življenja. Skozi izdelke lastne blagovne znamke, izdelane iz bio-osnovanih in recikliranih materialov, uresničujemo našo trajnostno strategijo. Z linijo Bokashi Organko sporočamo, da hrana ni odpadek, temveč lahko s pravilno predelavo postane nova surovina za zemljo. Končni izdelek bokashi komposta je namreč bogat s ključnimi hranili za rastline, kot so dušik, fosfor in kalij, kar izboljšuje zračnost, vodno zadrževalno sposobnost in strukturo tal.
V preteklosti smo sodelovali s komunalnim podjetjem Snaga Maribor pri prvem pilotnem projektu, kjer smo izbranemu naselju hiš razdelili kompostnike Bokashi Organko. Sortirne analize pred, med in po projektu so pokazale, da je bilo v bioloških zabojnikih okoli 9 odstotkov ne-bioloških odpadkov, med njimi tudi plastične vrečke.
Lani smo z veseljem predstavili Organko Daily, izdelek lastnega razvoja in proizvodnje. Gre za dnevno posodico za zbiranje bioloških odpadkov, ki omogoča pravilno ločevanje brez  plastičnih vrečk. Ta nagrajeni izdelek z Big SEE in Red Dot nagradama, je izdelan iz 100-odstotnega recikliranega materiala in predstavlja odličen začetek poti k odgovornemu ravnanju z biološkimi odpadki.
Čeprav niso vsi potrošniki naklonjeni kompostiranju, verjamemo, da je odgovornost vsakega posameznika vsaj ta, da svoje biološke odpadke pravilno zbira in jih brez plastičnih primesi odloži v rjav zabojnik. S tem pristopom si prizadevamo zmanjšati kontaminacijo bioloških odpadkov in izboljšati kakovost komposta, kar je ključno za trajnostno prihodnost našega planeta.
Vse je v naših rokah, in vsak korak v smeri trajnostne prihodnosti je korak v pravo smer. Zato danes, zdaj, skupaj, blokirajmo plastične vrečke. Zdaj je čas, da naredimo spremembo – da spišemo zgodovino in ustvarimo prihodnost z blokiranjem plastičnih vrečk.