Pravi čas za razstrupljanje se začne šele spomladi

Nataša Forstner Holešek
NAš čas

Pomembno je, da svoje prehranske navade spreminjamo postopoma in spremljamo, kako se telo odziva nanje – Ohranjajmo mišično maso, izgubljajmo maščobo

Začetek novega leta je pogosto čas, ko se odločimo za spremembe in si postavimo novoletne cilje, med katerimi je pogosto tudi skrb za zdravje. Po prazničnem obdobju, polnem dobrot, je lahko zelo mamljivo razmisliti o razstrupljanju telesa, da bi se po prekomernem uživanju hrane in pijače počutili bolj sveže in polni energije. Strokovnjakinja za zdrav življenjski slog, Nataša Forstner Holešek, podpredsednica Slovenskega društva za celiakijo, pa opozarja, da za te odločitve ni vedno najboljši čas takoj po novem letu.
»Zima je čas, ko naše telo potrebuje okrepitev, predvsem pa ni priporočljivo začeti s razstrupljanjem po decembru, ko smo bili pogosto izpostavljeni večjim količinam sladkorja in hrane, ki nista najkoristnejša za naše telo. Zelo pogosto takšna odločitev privede do hitrega poslabšanja počutja, bolezni, saj telo potrebuje čas, da se prilagodi. Pravi čas za razstrupljanje se začne šele spomladi, marca, ko so v naravi že v izobilju regrat, čemaž in drugo, kar nas lahko podpre pri naravnem čiščenju telesa.«

Vsaka metoda ni primerna za vsakogar

Med moderne razstrupljevalne metode spada tudi prehrana s svežimi zelenjavnimi in sadnimi sokovi. »Vsaka metoda razstrupljanja ni primerna za vsakogar in jo je treba uvajati zelo previdno. Ko razmišljamo o spremembi prehrane, kot je prehod na presno prehranjevanje ali povečanje vnosa zelenjavnih in sadnih sokov, je pomembno, da postopoma prilagodimo svoje telo na nove navade. Nenadne spremembe lahko povzročijo stres za telo, kar pa vodi v nelagodje, utrujenost ali druge težave.
Zato je priporočljivo, da se vsak nov korak v prehranskem režimu začne počasi. Na primer, če želimo začeti z večjo količino svežih sokov ali presne hrane, lahko začnemo s tem, da jih vključimo le v nekaj obrokov na teden. Šele ko opazimo, kako telo reagira, lahko postopoma povečujemo količino. Pomembno je, da medtem spremljamo svoje počutje – kako se odzivamo na spremembe, ali čutimo več energije, ali so prisotne težave s prebavo, ali se izboljšuje kakovost spanja. Zelo pomembno je tudi, da se zavedamo, da vsak posameznik reagira drugače. Nekatere prehranske spremembe bodo za nekoga koristne, za druge pa morda ne bodo primerne. Pomembno je, da najdemo tisto, kar najbolje deluje za nas osebno.«

Ali zdravo hujšanje obstaja?

»Zdravo hujšanje je zagotovo mogoče, a je ključno, da se izognemo hitrim in drastičnim dietam, saj se pogosto zgodi, da pridobimo izgubljene kilograme nazaj. Namesto tega priporočam dolgoročen pristop, ko si poiščemo način prehranjevanja, ki nam ustreza, in ga lahko vzdržujemo na dolgi rok. Poleg spremembe prehrane je pomembno, da povečamo telesno aktivnost, saj ta pomaga pri izgubi telesne mase in ohranja energijo.
Poskrbeti moramo tudi za kakovostno spanje, saj se med spanjem telo regenerira, odstranjuje strupe in podpira proces hujšanja. Spanje v popolni temi in redno ohranjanje ustreznega časa za spanje omogoči, da telo učinkovito opravi svoje naravne funkcije.«

Kaj pa JO-JO efekt?

»Jo-jo efekt se pojavi, ko po hitri izgubi teže s strogimi dietami kilograme hitro pridobimo nazaj. S hitro izgubo teže pogosto izgubimo mišično maso in vodo, ne pa tudi maščob. Ko se vrnemo k starim navadam, pogosto znova pridobimo težo, a z večjim deležem maščobe, kar pa ni naš cilj. Mišična masa porabi več kalorij kot maščoba, zato je ključnega pomena, da ohranjamo mišice, saj to pripomore k večji porabi kalorij tudi v mirovanju.
Če se pogosto znajdemo v ciklu hitrega hujšanja, zmanjšujemo mišično maso, kar vodi v počasnejši metabolizem in težave pri vzdrževanju zdrave telesne teže. Zato je izredno pomembno, da se hujšanja lotimo postopoma in na strokoven  način, ki vključuje ohranjanje mišične mase, spremljanje telesne sestave in uravnoteženo prehrano, da se izognemo negativnim učinkom hitrih diet.«