Z ministrom za kohezijo o izzivih in načrtih občine

Sprejem
mov

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je v petek, 18. oktobra, gostil ministra za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksandra Jevška, skupaj z državnim sekretarjem Srečkom Đurovom, državnim sekretarjem Markom Koprivcem in sodelavci. Na srečanju so razpravljali o ključnih ciljih prestrukturiranja Mestne občine Velenje, izzivih, s katerimi se soočajo, ter o večjih strateških projektih, ki jih nameravajo realizirati s pomočjo sredstev iz Sklada za pravičen prehod (SPP). Posebno pozornost so namenili Zakonu o razvojnem prestrukturiranju Savinjsko-šaleške regije, ki ga ministrstvo pripravlja v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. V nadaljevanju obiska si je ekipa ministrstva na terenu ogledala poslovni coni in objekt Stara elektrarna.  

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je uvodoma ekipi ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj zaželel dobrodošlico v Velenju ter s pomočjo filma Potopljene vasi predstavil rudarsko zgodovino mesta. Film prikazuje posledice več kot 145-letnega pridobivanja premoga, ki so močno zaznamovale okolje. Prav zaradi teh posledic si Velenje prizadeva, da bo prehod iz premoga pravičen in spoštljiv.

Ministru in sodelavcem so predstavili tudi strateške projekte, prijavljene v SPP, kot so preobrazba sistema daljinskega ogrevanja, izgradnja Tehnološkega parka Velenje – Techub, nova Poslovna cona Pesje ter revitalizacija Stare elektrarne v Center prihodnosti. Ti projekti bodo omogočili razvoj novih delovnih mest in izboljšali kakovost življenja po zaprtju Premogovnika Velenje.

Za pravičen prehod naše regije je potrebno tudi čimprejšnje sprejetje Zakona o razvojnem prestrukturiranju Savinjsko-šaleške regije, pri pripravi katerega z ministrstvom za kohezijo dobro sodelujemo, in Zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje, ki ga pripravlja ministrstvo za naravne vire in prostor. Oba zakona sta ključna za pravičen prehod regije in za zagotovitev dodatnih finančnih sredstev, ki jih občina nujno potrebuje. Pričakujemo, da bosta zakona spomladi 2025 sprejeta, sredstva za ta namen pa vključena že v državni proračun za leto 2025.

Ob tem je župan Peter Dermol poudaril: »V občini se soočamo z velikim finančnim bremenom, saj bomo za projekte prestrukturiranja do konca leta vložili 5,3 milijona evrov lastnih sredstev, kar vpliva na odložitev nekaterih drugih pomembnih investicij v občini, ki zagotavljajo kakovost življenja občank in občanov. Zato pričakujemo, da bo država zagotovila sredstva za nadaljnji razvoj občine v sklopu prestrukturiranja regije.«

Ekipi ministrstva so predstavili tudi druge evropske projekte, namenjene izboljšanju kakovosti življenja v mestu, kot so trajnostna mobilnost, digitalna platforma Pametno Velenje, prenova Stantetove ulice in Kardeljevega trga, kolesarska povezava Velenje–Šoštanj, energetska obnova večstanovanjskih objektov, energetska prenova javnih objektov.

Na sprejemu v mestni hiši so bili prisotni tudi podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević, direktor občinske uprave mag. Iztok Mori, vodja Urada za gospodarski razvoj in prestrukturiranje Karla Sitar, vodja Urada za komunalne dejavnosti Anton Brodnik, vodja Urada za javne finance in splošne zadeve Amra Kadrić in vodja Centra za pravičen prehod mag. Katarina Ostruh.