Po vsem svetu danes obeležujemo svetovni dan hrane, ki s sloganom Pravica do hrane za boljše življenje in prihodnost osvetljuje stisko 733 milijonov ljudi, ki se soočajo z lakoto. Svetovni dan hrane bodo po podatkih Organizacije ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) z več sto aktivnostmi obeležili v 150 državah.
Pomen trajnostne pridelave in prehranske varnosti so ob svetovnem dnevu hrane, ki ga obeležujemo ob obletnici ustanovitve FAO, izpostavili tudi na ljubljanski biotehniški fakulteti. V sporočilu za javnost so pozvali vse deležnike, da prispevajo k trajnostni prihodnosti z odgovornim ravnanjem in podporo lokalni pridelavi hrane. "Skupaj lahko oblikujemo prihodnost, ki bo bolj trajnostna in pravična za vse," so izpostavili.
Med drugim so zapisali še, da eno največjih groženj sodobnemu kmetijstvu in zdravju ljudi predstavlja naraščajoča odpornost bakterij na antibiotike, kar je še posebej zaskrbljujoče v živinoreji, ter da samooskrba z zelenjavo v Sloveniji ostaja velik izziv.
To potrjuje tudi državni statistični urad. Ta je pred svetovnim dnevom hrane objavil, da se je samooskrbnost v primerjavi z desetletnim povprečjem (2013-2022) zvišala le pri žitih (za sedem odstotnih točk), znižala pa pri sadju (za 18 odstotnih točk), krompirju (za devet odstotnih točk) in zelenjavi (za osem odstotnih točk).
Pri živalskih kmetijskih proizvodih je bila stopnja samooskrbe najvišja pri jajcih (95-odstotna). V primerjavi z desetletnim povprečjem se je znižala pri medu (za 44 odstotnih točk), zvišala pa pri mesu (za dve odstotni točki) in jajcih (za eno odstotno točko).
Lani je bila v Sloveniji stopnja samooskrbe z rastlinskimi kmetijskimi proizvodi najvišja pri žitih (80 odstotkov), najnižja pa pri sadju (16 odstotkov) zaradi neugodnih vremenskih razmer za njegovo pridelavo.
Izračuni statistikov kažejo tudi, da se je med lanskim in letošnjim septembrom hrana skupno podražila za 1,4 odstotka. Po posameznih skupinah živil so se cene najbolj zvišale pri sadju (za 11,1 odstotka) in sladkih izdelkih (za pet odstotkov), najbolj pa so upadle pri zelenjavi (za 1,4 odstotka), kruhu in izdelkih iz žit (za 0,8 odstotka) ter ribah in morskih sadežih (za 0,7 odstotka).