Urške bodo naskakovale nov rekord

100 Uršk na Uršlji gori
Naš čas

100 Uršk na Uršljo goro – Pohod bo v nedeljo, 20. oktobra, v vsakem vremenu

Tradicijo shodov ob prazniku sv. Uršule, 21. oktobra, je že desetletja nazaj spodbujala spontanost cerkvice in planinskega doma na Plešivcu (1696 m) ter se ohranjala skozi celo stoletje, saj so tam ob Urškinem godu maševali, Urške in menda tudi Urhi pa po malem spontano praznovali.

Ko pa je pred šestimi leti zagret planinski intuziast, alpinist, gorski vodnik in podpredsednik PD Velenje Marjan Karlovčec Kara skupaj s svojimi pajdaši prišel na misel, da bi prazniku dali še malce več družabnosti in planinske kulture, je prišlo do ideje, da po vzorcu 100 žensk na Triglav nekoliko organizirano pristopijo še planinci z vseh strani tega Koroško-štajerskega vrha. Razglasili so shod 100 Uršk na Uršlji gori in stvar se je leta  2018 začela kot neformalno povabilo tamkajšnjega planinskega doma v upravljanju PD Mežica. Kara je s svojimi pomočniki prevzel nekaj formalnega obveščanja in publicitete, tako pa je v vseh minulih petih letih na Uršljo na praznični dan prišlo skupaj že okrog 350 Uršk, največ hkrati v letu 2023 – 95.

Dogajanje pa vneto zagovarja tudi znana Topolšičanka, Uršula Menih Dokl, ki ni zamudila še nobenega druženja z oznako 100 Uršk. Tako ostaja cilj in želja, da se letos ob vsakem vremenu v nedeljo, 20. oktobra, pri cerkvici sv. Uršule, in ob planinskem domu na Plešivcu zbere zaželenih 100 Uršk in morda kakšen Urh za povrh.

Na spontano dogajanje vabijo tako župnišče kot oskrbnik planinskega doma, pobudniki iz Naravovarstvene zveze Smrekovec, PD Velenje v sodelovanju s PD Prevalje pa bodo Urškam voščili ob veselem godovanju pod vrhom  Plešivca. Povezali so se s planinskimi društvi, ki obkrožajo skrajno severovzhodno rtino Karavank; PD Mežica, Prevalje, Črna na Koroškem, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Mislinja, Velenje, Vinska Gora, Škale-Hrastovec, Šoštanj, Šmartno ob Paki, Mozirje, Nazarje,  Rečica ob Savinji, Ljubno ter Luče. A so dobrodošli tudi vsi drugi v regiji ter širše, Urške iz vse Slovenije.

Uršulska ali Uršlja gora, Uršina gora in Pleša, kot pravi eden od preučevalcev slovenskega pogorja Rudolf Badjura (v glasilu Jutro, 1937) pa pravilno Plešivec, bi znala biti tokrat skoraj premajhna za vse Urške, ki bi ob lepem vremenu zares prijetno praznovale in kot planinke zaključile sezono planinarjenja še pred snegom. Koristne informacije so dostopne pri oskrbniku planinskega doma Nejcu Juvanu, Kari ter predsednici NVZ Smrekovec Klavdiji Šeruga.