Sprejem starejših Velenjčank in Velenjčanov z različnimi oviranostmi

Slika je simbolična
Pixabay

Ob mednarodnem dnevu starejših, 1. oktobra, pripravlja Mestna občina Velenje ob 17. uri v Domu kulture Velenje županov sprejem za starejše Velenjčanke in Velenjčane in tiste z različnimi oviranostmi. Sprejem je del praznovanja našega mesta, ko se župan sreča z različnimi skupinami Velenjčanov. V Mestni občini Velenje se zavedajo, da je potrebno v lokalni skupnosti dobro poskrbeti za vse občanke in občane, tistim ranljivejšim pa posvečajo še večjo pozornost. Poleg vseh aktivnosti, ki jih že leta vodijo, bodo letos na novo ustanovili Odbor za starejše občane v Mestni občini Velenje, ki bo s svojim delovanjem prispeval k izboljšanju položaja starejših občanov v občini. Za glasbeno popestritev bo na sprejemu poskrbel Harmonikarski orkester Barbara Premogovnika Velenje, ki je letošnji prejemnik priznanja župana.

Mestna občina Velenje je že vse od leta 2009 vključena v slovensko in svetovno mrežo Starosti prijaznih mest in občin. Leta 2012 pa so podpisali tudi Dublinsko deklaracijo in tako uradno podprli delovanje Svetovne zdravstvene organizacije na področju starosti prijaznih okolij.

Bistvo starosti prijaznih mest ali občin je v aktivni vključenosti starejših in v zavezi lokalnih oblasti, da bodo razvijale, uvajale in nadzorovale programske aktivnosti, s katerimi se razvijajo okolja, v katerih se stališča starejših spoštujejo in kjer vse generacije sodelujejo med seboj. Vrednote projekta Starosti prijaznih mest in občin so: aktivno staranje, aktivna pripadnost mestu, medgeneracijska solidarnost, varnost (pločniki, prehodi, klančine, zadostna osvetljenost ulic in prehodov), dostopnost do trgovin, kulturnih ustanov, občinskih uradov, zdravstvenih storitev, stanovanj, prijaznost – medčloveški odnosi (npr. prijazni delavci v zdravstvu in medsebojna pozornost, klopce za počitek, smerokazi z velikimi črkami), obveščenost (možnosti pomoči, nege na domu, delovni časi, dnevi prireditev), socialna odgovornost, družabnost (društva, centri za druženje) …

Od leta 2004 je MO V elenje tudi Občina po meri invalidov in invalidom omogočajo: vožnjo s Kameratom (brezplačni prevozi za starejše in gibalno ovirane občanke in občane MOV), v nekatere objekte so namestili slušne zanke (sejna dvorana MO Velenje, Vila Bianca, Dom kulture Velenje, Knjižnica Velenje, MDGN Velenje, cerkev Sv. Martina), uredili so taktilne oznake za slepe in slabovidne (Rudarska cesta, podhod pri Pošti Velenje, Knjižnica Velenje), urejajo dostope za invalide na javnih cestah in ulicah v mestu (prilagajanje in gradnja pločnikov, klančin, ponižanje robnikov, zaris parkirnih mest za invalide, naprave za zvočne signale na semaforjih), omogočajo brezplačen prevoz po mestu (z Lokalcem, 2 avtobusa imata tudi rampo za invalide), uredili so javne sanitarije, ki omogočajo dostop tudi osebam z oviranostmi (GŠ ZD Velenje, Avtobusna postaja Velenje), sprejemajo predloge in vprašanja na spletni strani www.starostiprijazno.si in https://pobude.velenje.si/, omogočajo brezplačne tople obroke v javni kuhinji, izvajajo projekt Donirana hrana, omogočajo pridobitev izredne denarne pomoči, trije razvojni oddelki v Vrtcu Velenje so ustrezno opremljeni tako, da imajo otroci zagotovljene čim boljše pogoje glede na primanjkljaje v razvoju, v ŠRZ Rdeča dvorana Velenje omogočajo invalidom nakup cenejših vstopnic za koriščenje bazena, savne in fitnesa, osebe, ki jih spremljajo pa imajo brezplačne vse vstope.

Deluje tudi Odbor za pomoč občankam in občanom, ki pomaga tistim, ki to najbolj potrebujejo.

Zavedajo se tudi, da tako starejši kot invalidi potrebujejo za življenje drugačne stanovanjske potrebe, zato so v mestu oskrbovana stanovanja na Jenkovi (15 stanovanj) in Žarovi cesti (12 stanovanj). Tudi sedaj iščejo možnosti za nova takšna prilagojena stanovanja. Imajo tudi prenovljen Dom za varstvo odraslih Velenje, ki omogoča nastanitev 190 varovancem. Dom za varstvo odraslih Velenje izvaja tudi storitev socialne oskrbe na domu, socialni program in program varovanja v oskrbovanih stanovanjih ter pripravo toplega obroka za socialno šibke občane.

Od leta 2020 sofinancirajo programe organizacij upokojencev, odlok so nedavno dopolnili in omogočajo tudi sofinanciranje programov zvez in združenj upokojencev. Za razpis so v letošnjem letu namenili 45 tisoč evrov.

Mestna občina Velenje je v preteklosti izdala tudi posebno brošuro za starostnike, kjer najdejo večino odgovorov o temah, ki jih zanimajo – aktivnostih v Mestni občini Velenje za njih in različnih oblikah pomoči, ter drugih aktualnih vprašanjih – o nastanitvah v bližnjih DVOjih … Brošura je na voljo na spletni strani www.velenje.si.