V ponedeljek konferenca: Trajnostna mesta so mesta prihodnosti

Pozdravljena, prihodnost
mov

V ponedeljek, 30. septembra, bo od 9. do 15. ure v Domu kulture Velenje potekala mednarodna konferenca Pozdravljena, prihodnost – Welcome Future, katere ključna tema bo: Trajnostna mesta = mesta prihodnosti. Konferenca bo raziskovala sodobne smernice trajnostnega in zelenega urbanega razvoja, pri čemer bo osrednja pozornost namenjena prilagajanju mest na podnebne spremembe.

Ob 9. uri bosta dogodek odprla župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in namestnik direktorice Direktorata za graditev in prostor na Ministrstvu za naravne vire in prostor Damijan Uranker. Osrednji govornik bo dr. Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar za okolje, ki bo izpostavil nujnost odgovorne rabe naravnih virov in vlogo mest v oblikovanju trajnostne prihodnosti (na programu ob 14. uri).

Udeležba na konferenci je brezplačna, potrebna pa je predhodna prijava (POZDRAVLJENA PRIHODNOST 2024 - TRAJNOSTNA MESTA = MESTA PRIHODNOSTI (pozdravljena-prihodnost.eu)).

Svoje strokovno znanje o izzivih, s katerimi se bodo mesta srečevala v prihodnosti, bo delil tudi dr. Žiga Malek, okoljski znanstvenik in član ekipe Team Europe Direct. Matevž Lenarčič, pilot, fotograf in okoljevarstvenik, pa bo osvetlil vpliv črnega ogljika na podnebje in zdravje iz svojih izkušenj.

V okviru panela Trajnostna mesta bodo predstavljeni primeri dobrih praks iz različnih mest, ki že uspešno uvajajo trajnostne ukrepe in zeleno iinfrastruktuo. Med govorci bodo Thomas Randrup, vodja upravljanja urbanih prostorov na švedski univerzi za kmetijske vede, Stefanos Dodouras z občine Kozani v Grčiji in Zsofia Hajdu iz madžarskega mesta Pecs.

Panel Mesta v misiji bo posvečen slovenskim mestom (Ljubljana, Kranj in Velenje), ki so vključena v evropsko Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Razpravo s predstavniki slovenskih mest Milanom Dinevskim (Ljubljana), Evo Romih (Kranj) in Igorjem Kapšem (Velenje) bo vodila Vlatka Berlan Vlahek iz NetZeroCities.

V panelu Zeleno in inovativno bodo predstavljene inovativne rešitve za bolj zelena mesta, vključno s konceptom Udobnih ulic Zale Velkavrh iz studia Prostorož in Podnebnim atlasom Katarine Pogačnik iz podjetja Envirodual. Dr. Barbara Goličnik z Urbanističnega inštituta Republike Slovenije bo predstavila okvir za boljše povezovanje rešitev, temelječih na naravi, z urbanističnim načrtovanjem.
Ob 13.15 bo Klemen Košir z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo predstavil zakonodajo in možnosti financiranja trajnostnih ukrepov. Ob 14. uri bo osrednji gost konference dr. Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar za okolje, predstavil pomen odgovornega ravnanja z naravnimi viri za trajnostno prihodnost in vlogo mest.

Konferenca se bo zaključila ob 15. uri. Udeležba je brezplačna, vendar je potrebna predhodna prijava na spletni strani: POZDRAVLJENA PRIHODNOST 2024 - TRAJNOSTNA MESTA = MESTA PRIHODNOSTI (pozdravljena-prihodnost.eu).