Se Šaleški dolini zares obeta sežigalnica smeti?

Šoštanj
Naš čas

V Šaleškem EKO gibanju opozarjajo, da naj bi dolina postala dolina smeti, ki naj bi jih uvažali in nato tudi sežigali, za kar naj bi bila odgovorna država in Holding slovenske elekrarne (HSE). Izvedeli smo, da naj bi bil sestanek na to temo preteklo sredo, 4. septembra. Predstavljena sta bila osnutka obeh ključnih zakonov: Zakona o prestrukturiranju SAŠA regije in Zakon o predčasnem zapiranju Premogovnika Velenje.

Sežigalnica smeti? Zeleni vodik s pomočjo sončne elekrarne na Družmirskem jezeru? V Šaleškem EKO gibanju pravijo, da ne želijo minirati projektov, a ne morejo dopustiti projektov, za katere je bila dana obljuba, da se v dolini ne bodo zgodili.

“Scenarij je sledeč. V Velenje se z novo avtocesto začnejo zgrinjati tovornjaki, polni plastike. Vozijo iz prenapolnjenih smetišč po Sloveniji, vozijo s Hrvaške in od koderkoli drugje iz Evrope. Nato se plastične smeti v Premogovniku Velenje pretvorijo v SRF gorivo in uporabijo kot gorivo v Termoelektrarni Šoštanj, ki se vmes preoblikuje v toplarno. Pod pretvezo ogrevanja doline izvaja zelo dobičkonosno ekonomsko dejavnost. SRF gorivu po potrebi dodajte še leseno bio maso, komunalne odpadke, plin in vodik, vse, kar nosi denar. Pri tem pa pozabite na zdravje, svež zrak, ohranjanje narave ipd.

Potem je tu še vodik. Želijo ga pridobivali s pomočjo plavajoče sončne elektrarne na Družmirskem jezeru. Postavili jo bodo s sredstvi za pravičen prehod na jezero brez najemnine. Tako bo proizvodna cena vodika minimalna, dobički veliki in na račun sredstev, ki so namenjena naši dolini. Seveda pa nikogar, ki tu ne stanuje, ne skrbi, potencialna nesreča ali bog ne daj vojna, kjer tovrstni objekti postanejo glavne tarče. In ta tarča je praktično v centru Šoštanja,” ugotavljajo Gibanju in dodajajo še, da ne želijo le minirati projektov, ki se dogajajo.

“A nikakor ne moremo dopustiti projektov, za katere smo že dobili obljubo, da se ne bodo zgodili v tej dolini. Spomnimo, da so svetniki v občini Šoštanj podpisali zavezo, da v njej ne bo sosežiga ali sežiga. Zdaj pa nam hočejo tega uzakoniti na nivoju države. Briga jih za kakovost življenja v naši dolini. Upamo, da bodo svetniki tudi tokrat obdržali pokončno hrbtenico in se ne bodo uklonili pritiskom, ki se vedno bolj stopnjujejo,” so kritični.

Apel na svetnike

“Dragi svetniki ne potrebujemo sežigalnice ali vodika za ogrevanje. Imamo vrelce tople vode v Topolšici. Imamo že ogreto vodo. Imamo tudi rudniške rove, ki so primerni za izvedbo geotermalnega ogrevanja vode. Ne rabite izumljati tople vode. Imamo takšne naravne danosti, da bo toplotne energije preveč. Lahko jo še prodajamo mestom v naši regiji. Vse to lahko s sredstvi za pravični prehod izvedete neodvisno od države in HSE, ki jih zanimata le črpanje denarja na naš račun, na račun kakovosti našega bivanja in z brezobzirnim uničevanjem narave,” sklenejo v Šaleškem EKO gibanju.

Svetniki Mestne občine Velenje in Šoštanj se bodo to sredo, 11. Septembra, ob 18. uri dobili na izredni seji v velenjski mestni hiši. V Gibanju si želijo, da ne bi bili spet na začetku zgodbe izpred štirih let in dodajajo, da ne bodo dovolili, da postane Šaleška dolina dolina smeti.

Župan Dermol s tem ni seznanjen

Z vprašanjem, kako blizu je sežigalnica smeti, smo poklicali župana Mestne občine Velenje Petra Dermola: “Odgovora na to vprašanje nimam, da bi sežigalnica sploh bila blizu Šalške doline. Zelena preobrazba poteka. Iščejo se ustrezne tehnološke rešitve. Osebno sem dal nalogo KP Velenje, da preuči vse možne scenarije in ko bodo na mizi, tudi z ali brez odpadki, to predstavi javnosti in javnost bo odločila o tem, kateri vir toplote bo v prihodnje najbolj primeren. Do tega trenutka pa o odpadkih, če sem zelo iskren skoraj ni bilo nobene tematike in me preseneča to vprašanje.”

“Vse, kar je bilo, so bili odpadki kot eden od potencialnih virov opredeljeni v osnutku izhodišč zakona o prestrukturiranju SAŠA regije. Na ta izhodišča še niti pripomb nismo dali, to bomo naredili zdaj. Prava izhodišča se šele pripravljajo,” je še dejal župan.
To pa je tudi odgovor, da je do obeh ključnih zakonov še dolga pot.

»Res je, da je bilo med izhodišči Zakona o prestrukturiranju Saša regije navedeno tudi krožno gospodarstvo in ena od opcij termične obdelave odpadkov v TEŠ. A to je bila ideja pripravljavcev, ki še nič ne pomeni,« je zadevo komentiral šoštanjski župan Boris Goličnik in spomnil, da je svet Občine Šoštanj leta 2021 na podlagi poročila o vplivih na okolje sprejel sklep o nasprotovanju sosežigu. O idejah za prihodnost pa je Goličnik dejal: »Podpiram vse, kar ne bo poslabševalo stanja v našem okolju in vse, kar bo šlo v smeri, da zaposleni ne izgubijo delovnih mest, da dobimo nova delovna mesta z dodano vrednostjo in da bo prehod dejansko pravičen.«