Gora Oljka poleti najbolj obiskana

Dom na Gori Oljki

Obiski hribov in gora so čudovita osvežitev in popestritev poletnih dni. Ena izmed priljubljenih destinacij je Gora Oljka, ki se dviga vzhodno od Šmartna ob Paki. Z vrha, katerega staro ime je Križna gora, je lep razgled na Posavsko hribovje, Paški Kozjak, del Pohorja in vzhodnih Karavank ter Kamniško-Savinjskih Alp. Na njenem vrhu stoji cerkev svetega Križa, zgrajena v sredini 18. stoletja, medtem ko se le nekaj metrov pod vrhom nahaja prijeten planinski dom, odprt vsak dan, razen ponedeljka.

Zadovoljstvo obiskovalcev je najbolj pomembno

Oskrbnica Berta Urlep pravi, da je planinski dom priljubljen med različnimi obiskovalci. »Od planincev in kolesarjev do turistov iz kampov in tistih, ki iščejo prostor za praznovanje rojstnih dni in obletnic. Poleti je najbolj živahno, saj se ljudje hočejo sprostiti v naravi in si želijo prijetnega vzdušja,« odgovarja. Zadovoljna je, ker se obiskovalci lahko veselijo kvalitetne hrane in prijazne postrežbe. »Specialitete vključujejo domače sladice, kot so štruklji, jabolčni in borovničevi zavitki in gibanice, ter raznovrstna kosila, vključno z enolončnicami in jedmi na žlico, privoščite pa si lahko tudi lignje in dunajske zrezke. »Postrežba kakovostne hrane je ključnega pomena, pa ni važno, ali gre za planinsko kočo ali restavracijo v dolini.

Planinci pogosto iščejo obrok, ki je ne samo okusen, ampak tudi hranljiv in prijazen do njihovih potreb po naporni hoji,« je prepričana Urlepova, ki se ji zdi zadovoljstvo obiskovalcev najbolj pomembno. Pripravljajo tudi dnevne malice, kar pomeni precej dodatnega dela, saj vključuje tudi razvažanje hrane. »To delo je ključno za preživetje in delovanje planinskega doma, saj brez dodatne aktivnosti čez teden ne bi mogli učinkovito delovati ves mesec. Upam, da so ljudje zadovoljni, vsaka pripomba pa je dobrodošla, da smo lahko še boljši.«