Obnavljajo kritični del vročevodnega omrežja

Dela na toplovodu
Naš čas

V okviru projekta zelene preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini je Komunalno podjetje Velenje konec julija začelo s prvo fazo obnove kritičnega vročevodnega odseka v dolžini 250 metrov na lokaciji trgovskega centra Merkur. Z investicijo, s katero zmanjšujejo izgube toplotne energije, bodo zaključili v oktobru.

Do leta 2028 je načrtovana prenova še preostalega 8.450 metrov vročevodnega omrežja. Gre za obnovo dela magistralnega vročevoda, ki poteka v smeri od Termoelektrarne Šoštanj do Centralne energetske postaje (PE Energetika) v dolžini 250 metrov. Po dobrih 40 letih bo celovito obnovljena toplotna izolacija, izvedena menjava korozijsko poškodovanih cevi, podporja in sanacija poškodovanega betonskega dela. Obnova celotnega magistralnega vročevoda se bo v sklopu projekta Preobrazba sistema daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini nadaljevala v prihodnjih letih in bo potekala od Centralne energetske postaje (PE EN) do Gorice v eni smeri ter v drugi do industrijske cone pred naseljem Paka pri Velenju.

Za obnovo predmetnega odseka je bil na javnem razpisu izbran izvajalec NIVIG, pogodbena vrednost znaša 427.785,66 evra. Obnova mora biti dokončana najkasneje 90 dni od uvedbe v delo, torej do sredine oktobra 2024. Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenije, Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj ter Evropske unije iz Evropskega sklada za pravičen prehod.

S prvo fazo preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline, ki je ocenjena na 27 milijonov evrov, bodo ustvarili prihranke v višini do 22.000 MWh toplote letno. 

Naročnici in investitorki obnove dela vročevodnega omrežja sta Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj, investicijo pa koordinira Komunalno podjetje Velenje.