Koliko je treba nameniti za otroka, ki obiskuje osnovno šolo?

Šolarji sose znova podali v šolske klopi. Čeprav je v Sloveniji javna osnovna šola brezplačna, šolanje otrok vseeno prinaša vrsto stroškov, ki lahko precej obremenijo družinski proračun. Po ocenah Statističnega urada RS starši v povprečju za enega osnovnošolca letno namenijo okoli 2.854 evrov, kar v devetih letih osnovne šole nanese približno 25.600 evrov. Ti stroški vključujejo tako šolske potrebščine, prehrano in oblačila kot tudi obšolske dejavnosti in izlete.

Ne čakajte na konec poletja

Kaj so glavni stroški šolanja? Predvsem je treba kupiti šolske potrebščine. Stroški učbenikov, delovnih zvezkov, zvezkov in drugih potrebščin so od 100 do 200 evrov na leto. Za prvošolca znašajo povprečni stroški okoli 170 evrov, za devetošolca pa lahko dosežejo tudi 250 evrov. Poleg tega so tu stroški za peresnice, torbe, copate in druge potrebščine, ki lahko dodatno povečajo izdatke. Velika težava staršev je, da je treba vse potrebščine kupiti na začetku šolskega leta, kar pomeni, da strošek ni enakomerno razporejen skozi leto, kot denimo malica, ampak ga je treba poravnati naenkrat. Če hočete prihraniti pri stroških, vedno preverite, katere stvari se bolj izplača kupovati v juniju in kateri ponudnik pripravlja posebne akcije ob nakupu šolskih potrebščin.
Prehrana je pomemben del stroškov, saj osnovnošolci preživijo velik del dneva v šoli. Malica v šoli stane okoli 0,80 evra na dan, kar je mesečno približno 16 evrov. Kosilo je nekoliko dražje in stane okoli 2,60 evra na dan, kar mesečno nanese okoli 52 evrov. Letno to pomeni približno 800 evrov za prehrano. Malica in kosilo sta brezplačna v primeru, ko v družini mesečni dohodek na osebo ne presega določenega zneska.

Obleka ne naredi človeka, jo pa potrebuje

Otroci hitro rastejo, zato je treba redno kupovati nova oblačila in obutev. Letni stroški oblačil in obutve znašajo okoli 300 evrov, kar vključuje sezonska oblačila, športno opremo in obutev. Vse večja težava postaja način življenja, ki spodbuja potrošnjo, saj želijo otroci nositi oblačila in čevlje priznanih znamk, starši pa si tega preprosto ne morejo privoščiti. Pred časom se je ravno zaradi zasmehovanja, ki so ga v šoli deležni otroci iz revnejših družin, pojavila ideja, da bi oblačila v šolah standardizirali.

Mesečni stroški raznih interesnih dejavnosti, kot so športne aktivnosti, glasbena šola ali umetniške delavnice, znašajo od 40 do 60 evrov. Te dejavnosti so pomembne za razvoj otrokovih talentov in socialnih veščin, a za starše predstavljajo dodaten finančni zalogaj. Poleg osnovnih so tu dodatni stroški, ki lahko bistveno vplivajo na družinski proračun. Stroški šolskih izletov in ekskurzij lahko znašajo okoli 50 evrov letno. Ti izleti so pomembni za izobraževalno izkušnjo otrok, saj jim omogočajo praktično učenje in spoznavanje novih okolij. Šola v naravi je posebna oblika izobraževanja, ki vključuje bivanje v naravi in učenje skozi različne dejavnosti. Stroški šole v naravi so med 50 in 150 evrov, odvisno od trajanja in lokacije programa.

Obstaja pomoč

Slovenija ponuja več oblik pomoči za socialno ogrožene družine, da bi jim pomagala kriti stroške šolanja. Družine z nižjimi dohodki lahko zaprosijo za subvencije za malice in kosila, kar omogoča, da otroci dobijo potrebno prehrano brez dodatnega finančnega bremena. Centri za socialno delo, Rdeči križ in Karitas nudijo pomoč pri nakupu šolskih potrebščin. Te organizacije zbirajo donacije in prirejajo akcije, v okviru katerih lahko družine brezplačno dobijo potrebščine za šolo. Nekatere občine in šolski skladi ponujajo finančno pomoč za plačilo šole v naravi in drugih šolskih dejavnosti. Pomoč je namenjena družinam, ki takšnih stroškov ne zmorejo.

Če upoštevamo vse našteto, znašajo letni stroški za osnovnošolca od 1.500 do 3.000 evrov. Odvisni so od različnih dejavnikov, kot so obšolske dejavnosti, otrokove specifične potrebe in finančne zmožnosti družine. Šolanje otrok v osnovni šoli tako za družine v Sloveniji predstavlja velik finančni zalogaj. Poleg osnovnih stroškov šolskih potrebščin in prehrane so tu dodatni stroški oblačil, obutve, obšolskih dejavnosti in izletov. Država in različne organizacije sicer ponujajo pomoč socialno ogroženim družinam, kar olajša finančno breme ter vsem otrokom omogoča enake možnosti izobraževanja in razvoja.