Šolski center Velenje s povečanim vpisom in novimi investicijami

Tudi na Šolskem centru Velenje (ŠCV) so se temeljito pripravili na novo šolsko leto, je povedal direktor Janko Pogorelčnik. »Z letošnjim vpisom smo zelo zadovoljni. Število dijakov se bo povečalo, točne podatke pa bomo imeli na voljo po 1. septembru,« pojasnjuje. Pričakujejo, da bo v šolskem letu 2023/2024 ŠCV obiskovalo med 1.710 in 1.720 dijakov, kar je za 40 do 50 več kot v preteklem šolskem letu. Kar zadeva študente, pričakujejo podobno število kot lani.

Vsi obstoječi programi zadostujejo potrebam gospodarstva

Glede na aktualno prestrukturiranje regije se pojavlja vprašanje, ali to vpliva na zanimanje za določene programe. Pogorelčnik pojasnjuje: »V vseh naših srednješolskih in višješolskih programih zaznavamo visoko potrebo po kandidatih, ki jih išče lokalno gospodarstvo. Pravzaprav ni programa, kjer bi primanjkovalo kandidatov ali kjer ne bi bilo potrebe po izobraženem kadru.« Poudaril je tudi, da je glede na način financiranja šolstva v Sloveniji izziv širitev programov, saj bi ob večjem številu programov zmanjkalo kandidatov. Vendar pa ni dvoma, da vsi obstoječi programi zadostujejo potrebam gospodarstva.

Kljub izzivom v šolstvu uspešno privabljajo strokovni kader

Kljub splošnemu pomanjkanju kadrov v izobraževalnem sistemu se za zdaj uspešno spopadajo s privabljanjem strokovnjakov v srednje in višje šolstvo. »Zaenkrat se lahko pohvalimo, da smo pri pridobivanju kadrov za srednje in višje šolstvo uspešni. Zavedamo pa se, da je vsako leto težje pridobiti strokovnjake za tehnične in druge strokovne predmete, saj gospodarstvo ponuja boljše plače in pogoje.« Izpostavil je, da sta glavna razloga za težave pri zaposlovanju plačne razmere in dejstvo, da izkušeni strokovnjaki iz gospodarstva pogosto niso motivirani za prehod v šolstvo. »Plače v šolstvu so znatno nižje, kar odvrača strokovnjake, ki imajo pogosto tudi več kot 15 let izkušenj v gospodarstvu. Poleg tega so v podjetjih že vzpostavljeni sistemi napredovanja, ki dodatno motivirajo strokovnjake, da ostanejo v industriji«. ŠCV že več let opozarja na potrebo po spremembah, ki bi olajšale privabljanje strokovnega kadra v izobraževanje. Pogorelčnik je izrazil skrb, da bi lahko v prihodnjih letih ta problem postal še večji.