Hiša za nov začetek in nove spomine

Nova hiša
Naš čas

Ogrožena družina Stropnik iz Velunje v MO Slovenj Gradec se seli v novo hišo – Ob predaji ključev donirane hiše izrazi zahvale in solidarnosti

Solidarnost s prizadetimi po lanski ujmi in besede zahvale so bile v ospredju nagovorov ob predaji ključev donirane hiše članom družine Stropnik iz slovenjgraške občine. Vsem, ki so pripomogli k temu, da je družina dobila nov dom, se je v Slovenj Gradcu zahvalil tudi premier Robert Golob. Postopki predaje donacije sicer niso bili enostavni. Šestčlanska družina Stropnik iz Velunje je ena od dveh družin z območja slovenjgraške občine, katerih domova sta zaradi posledic lanskih poplav in plazov na seznamu objektov, ki niso več primerni za bivanje.

Pot do hiše ni bila enostavna

Z donirano hišo, ki jo je skupno postavilo 41 donatorjev na čelu s podjetjem Pergola, so sicer stanovanjsko stisko rešili samo za mlajši del družine Stropnik, medtem ko starejša zakonca Stropnik še čakata na rešitev. Donirana hiša je glede na velikost namreč primerna za bivanje štiričlanske družine.
Medtem pa postopki predaje donacije družini niso bili enostavni. Zemljišče v velikosti 930 kvadratnih metrov na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu, kjer stoji nova hiša, je prispevala Mestna občina Slovenj Gradec. A ker občina zemljišča ne more nikomur donirati, ga bo prenesla na državo in od nje v zameno dobila drugo.
Družina Stropnik pa bo državi iz odškodnine, ki jo bo prejela na podlagi opravljene cenitve za prejšnje domovanje, za to zemljišče plačala dobrih 70.000 evrov, kolikor je uradno ocenjeno, ter tako postala lastnica zemljišča. Glede donirane hiše kot take pa so v izogib prihodnjim davčnim obremenitvam za prizadeto družino donatorji sklenili, da jo prenesejo na humanitarno organizacijo, to je Lions klub Slovenj Gradec, ta pa na družino, ki je tako po novem lastnica hiše.
Medtem pa bosta starejša zakonca Stropnik s preostalim zneskom odškodnine iskala rešitev za svoj stanovanjski problem. Kot je povedal Stanko Stropnik, načrtujeta gradnjo manjše hiše. »Danes sem zadovoljen, celo leto pa nisem bil. To res traja predolgo. Zase v bistvu še zdaj ne vem,« je dejal Stropnik. Z ženo imata nagledano zemljišče, na katerem bi si zgradila hišo, a ker gre za kmetijsko zemljišče, za zdaj to še ni možno.

Vsem hvaležni za pomoč

Vodja vladne službe za obnovo po lanskih poplavah in plazovih Boštjan Šefic je izrazil zadovoljstvo s tem, da je bila hiša od januarja postavljena in da so »uspeli vse izpeljati tako, kot je treba, da bo mlada družina imela nov dom«. Zahvalil se je vsem donatorjem in ostalim, ki so k temu prispevali. Hvaležnost sta v nagovoru zbranim izrazila tudi Stanko Stropnik in njegova hči, ki bo s svojo družino živela v donirani hiši.