Kako Bokashi kompostiranje pretvarja biološke odpadke v gnojilo

Dodajanje bokashi posipa, 20 ml na vsak vnos bioloških odpadkov v kompostnik.
plastika skaza

V času, ko se hrana vse bolj draži in postaja samooskrba pomemben del našega vsakdana, si lahko na domačem balkonu ali v visoki gredi pridelamo vsaj nekaj zelenjave ali začimb. Tudi v mestu si tako omogočimo pridelavo hrane, glede na prostor, ki nam je na voljo. Kar je bilo še pred desetletjem nepredstavljivo, je zdaj realnost: biološki odpadki, ob dodajanju posipa z mikroorganizmi, postajajo pravo zlato za zemljo. S tem novodobnim pristopom lahko zapremo krog pridelave hrane in zemlji vrnemo vse tisto, kar nam ona daje. Poleg koristi zase, s tem zmanjšujemo tudi onesnaževanje in svoj ogljični odtis gospodinjstva.

Za učinkovito ravnanje z biološkimi odpadki so odlični kompostniki, ki se prilegajo vsakemu kuhinjskemu pultu ali izbranemu prostoru. Če so izdelani iz po potrošniške reciklirane plastike, prispevate tudi k ponovni uporabi plastike, ki sicer konča v rumenih zabojnikih. Kompostniki vam omogočajo enostaven, praktičen in učinkovit način recikliranja bioloških odpadkov. Vanj vsakodnevno odlagamo vse vrste bioloških odpadkov, kot so sadje, zelenjava, kavna usedlina, jajčne lupine, meso in kosti.

Kako ravnati s kompostnikom Bokashi Organko?

  • Preden zaprete pokrov, odpadke dobro potlačite, da iztisnete zrak iz posode.
  • Vsakič, ko dodate nove biološke odpadke, jih posujte z 20 ml posipa bokashi, da bo postopek fermentacije hiter in učinkovit.
  • Če je kompostnik preveč suh, dodajte malo vode; če je preveč moker, dodajte posip bokashi.
  • Redno odstranjujte fermentacijsko tekočino, da preprečite prekomerno vlažnost in neprijeten vonj v kompostniku.
  • Ko je kompostnik poln, ga zaprtega pustite dva tedna, da organski odpadki fermentirajo in se spremenijo v kakovostno fermentirano maso.

Po štirinajstih dneh dobite dva stranska produkta. Prvi je tekočina, ki jo lahko uporabite za zalivanje sobnih ali balkonskih rastlin ter za čiščenje odtokov in greznic. Drugi produkt je fermentirana masa, ki služi kot osnova za kompost. To maso zakopljete v zemljo in počakate, da se razgradi. Ta postopek poteka trikrat hitreje kot pri tradicionalnem kompostiranju.

Tekočina iz kompostnika, ki jo je potrebno pred uporabo razredčiti.
plastika skaza

Prednosti kompostiranja z metodo Bokashi:

  • Izboljšuje strukturo tal z naravno vsebnostjo hranil, kot so dušik, fosfor in kalij.
  • Boljša rast rastlin in preprečevanje bolezni, saj je kompost bogat z mikroorganizmi, ki spodbujajo biotsko raznovrstnost tal in povečujejo odpornost rastlin.
  • Kakovost pridelane hrane se lahko izboljša, saj Bokashi metoda fermentacije bioloških snovi omogoča učinkovitejše pridobivanje hranil.
  • Preprečuje bolezni in škodljivce rastlin, saj se Bokashi kompost uporablja kot naravno sredstvo za njihovo zatiranje.
  • Manj zalivanja je potrebno, saj Bokashi kompost zadržuje vlago v tleh.
  • Prihranek pri odvozu bioloških odpadkov.

Biološki odpadki, ki niso primerno kompostirani, lahko sproščajo toplogredne pline, ki so do 25-krat močnejši od ogljikovega dioksida, medtem ko komercialna gnojila škodujejo podtalnici. Bokashi kompostiranje je preprost in učinkovit način, kako se znebiti teh težav. Čeprav metoda šele pridobiva na priljubljenosti, bo kmalu postala vsakdanje opravilo, ki ga bodo naslednje generacije sprejele kot samoumevno.

Zbiranje bioloških odpadkov brez uporabe plastične vrečke vam omogoča Organko Daily
plastika skaza