Turisti imajo v Šaleški dolini vedno več razlogov za obisk

Velenjska plaža
Naš čas

Na Visti se je v prvem polletju zvrstilo 15 dogodkov – Velenjsko plažo ob vikendih in lepem vremenu obišče med 3.000 in 5.000 obiskovalcev na dan

Velenje, 31. julija – Lanski rezultati o turističnem obisku v Šaleški dolini so spodbudni, pri Zavodu za turizem Šaleške doline (ZTŠD) pa imajo že tudi nekaj rezultatov za letošnje prvo polletje. Kakšni so in še o drugih podatkih na področju turizma, smo vprašali direktorico zavoda Alenko Kikec.

»V prvem polletju 2024 smo v Velenju zabeležili 13.499 nočitev in 6.476 prihodov, kar je za 6,5 % več prenočitev oz. 7,5 % več prihodov kot v prvem polletju 2023. Od tega so domači turisti ustvarili 23 % nočitev, tuji pa 77 %. Povprečna doba bivanja je bila 2 dni. Glede na nočitve največ tujih gostov prihaja iz Nemčije, Srbije, Kitajske, Nizozemske, Hrvaške in Avstrije.

V Šaleški dolini (Mestna občina Velenje in Občina Šoštanj) je bilo v prvem polletju 2024 ustvarjenih 40.739 prenočitev in 16.060 prihodov, od tega so tuji gostje ustvarili 58 % nočitev, domači pa 42 %. Opažamo izrazit skok pri številu nočitev tujih turistov, in sicer za 48 %. Povprečna doba bivanja je znašala 2,5 dni. Med tujimi je bilo največ gostov s Hrvaške, sledili so turisti iz Nemčije, Avstrije, Italije, Kitajske in Srbije. Opazili smo, da vse več gostov Šaleške doline zanimajo trajnostni turistični produkti. Izbirajo ponudnike produktov in storitev, ki izkazujejo skrb za okolje. Z veseljem ugotavljamo, da naše promocijske aktivnosti, s katerimi predstavljamo Šaleško dolino kot zeleno destinacijo, uspešno prenašajo naše sporočilo in vizijo, ki pritegne obiskovalce.«

Vrhunec turistične sezone so gotovo poletni meseci. Kakšno je letošnje poletje na Velenjski plaži in Visti?

»ZTŠD je krovni upravljavec Viste – parka z razgledom. Na njej se je v prvem polletju zvrstilo 15 dogodkov različnih velikosti in različnih vsebin, ki jih je obiskalo približno 29.000 obiskovalcev.
Velenjsko plažo ob vikendih in lepem vremenu obišče med 3.000 in 5.000 obiskovalcev na dan. V letošnji kopalni sezoni smo s podporo MO Velenje razširili vodni park z dodajanjem številnih novih napihljivih igral, zaradi česar je park postal eden večjih napihljivih vodnih parkov v Sloveniji. Velenjska plaža je opremljena z novimi ležalniki in senčniki, ki so obiskovalcem na voljo brezplačno. Posebno pozornost namenjamo varnosti. Reševalci iz vode skrbijo za varnost ob in na jezeru z novega dodatnega opazovalnega stolpa.
Skupaj z gostinci in ostalimi deležniki ob Velenjskem jezeru nadaljujemo z družinskimi nedeljami, skladno z vizijo postati najbolj prijazna destinacija za družine v Sloveniji. Vsaka nedelja prinaša animacije za otroke, ustvarjalne delavnice, športne igre za vse starosti in bogato kulinarično ponudbo.
Iz vseh dosedanjih rezultatov, opravljenih meritev in analiz je razvidno, da kakovost Velenjskega jezera ustreza vsem standardom za kakovost kopalnih voda po Uredbi o upravljanju kakovosti kopalnih voda. Analize opravlja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, Center za okolje in zdravje, Oddelek za pitne in kopalne vode, Maribor.

...

Celoten članek si preberite v današnjem Našem času.