Vsaj pol naselja Pohrastnik se bo moralo preseliti

Pod Vilo Široko je v skladu s prostorskim aktom predvidena gradnja 32 individualnih objektov.
Naš čas

Občina Šoštanj z različnimi ukrepi in sodelovanjem z državnimi organi skrbi za varnost svojih prebivalcev in izboljšuje kakovost življenja

Šoštanj, 19. julija – Na spletni strani Občine Šoštanj je objavljen javni razpis za dodelitev finančnih sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v občini. Župan Boris Goličnik je ob tem dejal: »Tudi letos namenjamo 30.000 evrov za ta namen, zato vabimo podjetnike, da se prijavijo. Občina že nekaj let spodbuja malo gospodarstvo in podjetništvo, zato sem vesel in verjamem, da bo vlog veliko.« Poleg tega župan navaja, da je objavljenih še več drugih razpisov, vključno z razpisi za poplavno obnovo in gradnjo. V kratkem pričakujejo tudi soglasje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za objavo razpisa za spodbujanje kmetijstva.

Razmišljajo o gradnji nove osnovne šole

Kar zadeva obnovo in prizidek k OŠ Karla Destovnika - Kajuha, župan pojasnjuje: »Zaključili smo z razpisom in nismo izbrali izvajalca. Najnižja ponudbena vrednost je znašala več kot 19 milijonov evrov, kar je žal previsok znesek, zato nismo imeli zaprte finančne konstrukcije. Ta razpis je zaključen in ne bomo šli v predvideno izvedbo. Se pa z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje in drugimi deležniki pogovarjamo o možnosti energetske sanacije obstoječega objekta in gradnji nove šole za prvo triado.«

Župan dodaja, da se trudijo sprejeti odločitev čim prej: »Trenutno analiziramo stanje na terenu, preverjamo predvideno lokacijo in prostorske plane. Verjetno bomo šli tudi v javni natečaj, kar se zdi najboljša možnost. V tem času pa iščemo nadomestne lokacije za pouk in vse ostalo, kar spada k temu.« Goličnik se zaveda, da je sodelovanje z vsemi deležniki ključno za uspešno izvedbo projektov, in verjame, da bodo s skupnimi močmi našli ustrezne rešitve za vse izzive, ki so pred njimi.

Občini Šoštanj je v interesu, da vsi občani živijo varno

Večji del naselja Pohrastnik v Občini Šoštanj je po lanski ujmi predviden za preselitev, kar izhaja iz strokovnih podlag, ki jih je na srečanju s predstavniki Občine Šoštanj predstavila Alenka Zupančič z Direkcije RS za vode. Občina je v Metlečah, pod Vilo Široko, od Premogovnika Velenje že odkupila ustrezen prostor, za katerega so uveljavili predkupno pravico. Na tem območju je v skladu s prostorskim aktom predvidena gradnja 32 individualnih objektov. Tisti prebivalci, ki jih je lani prizadela vodna ujma, bodo imeli tako možnost preselitve na to območje.

...

Celoten članek je v tedniku Naš čas.