Pnevmatike so edino, kar vaše vozilo povezuje s cesto

Slika je simbolična
Naš čas

Pred daljšo vožnjo obvezno preverite stanje pnevmatik na vozilu – Prav mogoče je, da boste tako hitro odkrili kakšno nepravilnost in – potencialno nevarnost!

Počitnice so tu. Da bo tudi pot z avtomobilom proti dopustniški destinaciji varna in brezskrbna, je nujno že kak dan, dva pred odhodom nekaj časa posvetiti tudi vozilu. To je še toliko bolj pomembno, ker gre običajno za daljše poti (na katerih boste veliko število kilometrov prevozili po hitrih avtocestah), polno obremenjeno vozilo (tudi s strešnim prtljažnikom ali celo priklopnikom), večkrat tudi ponoči ali ob visokih temperaturah in pregretem asfaltu. Ali pa v prahu in po uničenem makadamu. Vse to lahko pomembno vpliva na zanesljivost komponent vozila, s tem pa tudi na varnost na cesti.

Pnevmatike so na vrhu prioritet

Zagotovo so na prvem mestu pnevmatike – edina povezava vašega vozila s cesto. Zato naj bo skrb zanje čisto na vrhu vaših prioritet! Najprej seveda obvezno preverite tlak in ga, če bo vozilo polno naloženo, ustrezno prilagodite. Na stebričku B ali C (tudi v vratcih pokrova za gorivo) je običajno nalepka z ustreznimi podatki za potreben tlak pnevmatik pri delno in polno obremenjenem vozilu. Proizvajalec običajno priporoča 0,2–0,4 bara višji pritisk, ko je vozilo polno obremenjeno. Pazite – vedno preverjajte pritisk pri hladnih pnevmatikah. Že nekaj kilometrov (okoli pet) lahko ogreje tekalno površino, to pa pomeni tudi višji tlak. S pravilnim tlakom boste zagotovili dobro naleganje tekalne površine in varnejšo, bolj predvidljivo lego, manjšo obrabo, preprečili morebitne poškodbe … In nenazadnje zmanjšali porabo goriva.
Če ima vaše vozilo rezervno pnevmatiko, ne pozabite tudi nanjo – polprazna rezerva je le balast v avtomobilu! Če je avtomobil novejšega letnika, pri tem nastavite še vrednosti TPMS sistema (Tyre Pressure monitoring System), ki samodejno nadzoruje tlak v pnevmatikah in vam javlja nepravilnosti ali izgubo tlaka (v točno določeni pnevmatiki ali v eni od pnevmatik).  

O obrabljenosti največ pove globina profila

K temu seveda sodi tudi hiter pregled globine in tekalne plasti ali dezena. Pravilnik o delih in opremi vozil določa minimalno zakonsko določeno globino, ki je 1,6 milimetra, a takrat pnevmatika zadovoljuje le še zakonski minimum. Že pri dveh milimetrih je obrabljena celo do 94 odstotkov, pri treh 78 odstotkov!
To seveda kritično vpliva na vodljivost in obnašanje vozila, nenazadnje tudi na zavorno pot. Ko se namreč avtomobil z novimi pnevmatikami ustavi, ima avtomobil z obrabljenimi (pri 3 mm ostanka profila) še približno 30 km/h hitrosti, zavorna pot pa je daljša za kar dve dolžini avtomobila! To so podatki, ki bi vas morali prepričati …
In še – če se na daljšo pot odpravljate z minimalno zahtevano globino profila, vedite, da boste lahko to vrednost presegli oziroma bo globina tekalne plasti celo pod zakonsko dovoljeno mejo. To področje sicer ureja Zakon o motornih vozilih (42 člen, 4 odstavek), ki predpisuje globo v višini 400 evrov za neustrezne ali izrabljene pnevmatike.

Fizični pregled pnevmatike lahko razkrije marsikaj

Prav lahko se zgodi, da bo pregled pnevmatik razkril tudi druge, ravno tako potencialno nevarne nepravilnosti: neenakomerno obrabo tekalne plasti, izbokline na bočnici. Vse to pa so seveda indici, ki lahko že govorijo o drugih napakah na vozilu – na primer nepravilno nastavljeni ali porušeni geometriji podvozja (optika), izrabljenih blažilcih, napaki na zavornem ali krmilnem sistemu … Vse to so potencialno resne napake, ki vplivajo na varnost vožnje, zato bo nujen tudi obisk serviserja.
Lahko pa gre sicer tudi samo za nepravilen tlak v pnevmatikah. Če pa ob pregledu na bočnici opazite ureznine, presekanine, razpokanine ali celo izbokline, pa gre za resno in nevarno poškodbo pnevmatike, ki skoraj vedno narekuje menjavo, vsekakor pa vsaj nujen obisk vulkanizerja!  

Če boste prisiljeni v nepredviden nakup novih pnevmatik, je dobro vedeti še, da morajo biti na vsaki osi enake pnevmatike, sicer pa (dovoljene) dimenzije za vaše vozilo predvideva tudi proizvajalec v homologacijski listini (kartonček).

Pri Agenciji za varnost prometa vsekakor svetujejo, da se na (daljšo) pot odpravite z ustreznimi pnevmatikami – to pomeni:
    • s priporočeno globino profila vsaj 3 milimetre,
    • z enakomerno obrabljeno, pregledano tekalno plastjo brez posebnosti,
    • s pravilnim tlakom v pnevmatikah (ki ga redno nadzirate) in
    • še najbolje z (ustrezno) rezervno pnevmatiko (četudi le zasilno).

Samo na ta način bo vaša vožnja lahko varna in zanesljiva, samo tako boste lahko gotovi, da bo v kritičnih trenutkih vaše vozilo reagiralo tako, kot bi želeli in pričakovali. In samo tako boste lahko povsem izkoristili polno zavorno moč vozila in varno ustavili ali obvozili oviro. Varnost naj bo na prvem mestu!